Innovation

Här kan du följa fjällgässens flygturer

Rekning inför höstflytt? Foto: Nordens Ark
Rekning inför höstflytt? Foto: Nordens Ark

Sugen på att göra en "Nils Holgersson-light"? Nu finns chansen att följa med på en gås-utflykt. Inte på ryggen - men väl via radiosändare.

Publicerad

Det är fem fåglar ur den utrotningshotade fjällgås-familjen som försetts med sändare. Det ger möjlighet att följa med längs fjällgässens flyttvägar och också se om fåglarna som fötts upp i avelsanläggningar kan slå följe med andra gäss.

– Det kommer att bli mycket spännande att se vad som händer de närmaste månaderna. Vi har redan sett att en gås precis nu står tillsammans med två andra utanför Säffle efter att ha tagit vägen över nord-Norge, säger Christer Larsson, projektledare vid Nordens Ark, till TT.

– En annan sändarförsedd gås har sällskap med fem andra och är på väg ned längs Norrlandskusten mot Stockholmsområdet.

55 fjällgäss, uppfödda på Nordens Ark i Bohuslän och Svenska Jägarförbundets anläggning Östermalma i Södermanland, släpptes i juli ut från gässens normala häckningsplats i Lappland. Det är omkring hälften av alla fjällgäss som finns i Sverige.

– Tricket är att få "våra" gäss att hitta vilda gäss och kunna lära sig flyttvägarna ned till Holland där de förhoppningsvis ska övervintra, säger Christer Larsson.

Så här långt har radiosignalerna levererat positiva rapporter. Alla de fem sändarförsedda fåglarna flyger och de är tillsammans med andra gäss.

Fjällgåsen, som en gång fanns i tiotusentals exemplar, är nu den enda globalt utrotningshotade fågelarten som häckar i Sverige. Projekt Fjällgås, som Nordens Ark och Svenska Jägareförbundet driver tillsammans, kämpar för att gåsen ska kunna fortleva.

– Sändarna är ett viktigt steg på vägen. Vi får möjlighet att se ett mönster i deras flygning och om vi sätter ut dem på rätt sätt.

TT: Finns det inga planer på att förse dem med kamera också?

– Det vore så klart riktigt skojigt. Men i dagsläget är det inte aktuellt.