Populärteknik

Här flyger Europas rymdplan

Efter uppskjutningen flög IXV nästan ett varv runt jorden och landades med en fallskärm i Stilla havet. Foto: ESA
Efter uppskjutningen flög IXV nästan ett varv runt jorden och landades med en fallskärm i Stilla havet. Foto: ESA

Rymdplanet IXV har nu gjort sin premiärtur med en flygning runt jorden.

Publicerad

Den europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdplan Intermediate Experiment Vehicle, IXV, lyfte igår från Franska Guyana. På sin 100 minuter långa premiärtur flög planet nästan ett helt varv runt jorden och landade med fallskärm i havet i närheten av Galagapossöarna, skriver ESA på sin webb.

Men planet är byggt för att kunna landa på en vanlig flygplats och ska kunna användas flera gånger för transporter till rymden för att exempelvis placera satelliter i omloppsbana runt jorden.

Det fem meter långa planet påminner om en nedbantad rymdfärja med saknar vingar. Lyftkraften fås istället från flygplanskroppens aerodynamiska utformning.

Planet separerades från Vegaraketen på en höjd av 340 km och steg sedan själv upp till 412 km. När planet gick ner för landning från höjden 120 km var farten 27 000 km/h vilket skapar samma förutsättningar som när planet senare ska återvända från rymdfärder på högre höjd. Den höga farten genom jordatmosfären skapar en friktion som ger en kraftig uppvärmning av planet. Det är därför försett med värmesköldar av kolfiber som vävts in i ett keramiskt material. Att testa dessa var ett av huvudmålen med rymdplanets jungfrufärd.