Digitalisering

Här får ingenjörerna reda på att de övervakas

Här får de tyska ingenjörerna på internetoperatören Stellar fick reda på att inte bara deras kunder, utan även de själva, övervakats i detalj av den brittiska underrättelsetjänsten. Till höger Ali Fares, it-chef på Stellar. Foto: Der Spiegel
Här får de tyska ingenjörerna på internetoperatören Stellar fick reda på att inte bara deras kunder, utan även de själva, övervakats i detalj av den brittiska underrättelsetjänsten. Till höger Ali Fares, it-chef på Stellar. Foto: Der Spiegel
GCHQ övervakade nätverk och personer i detalj, visar Der Spiegels granskning. Foto: Der Spiegel
GCHQ övervakade nätverk och personer i detalj, visar Der Spiegels granskning. Foto: Der Spiegel

Här avslöjar tyska tidningen Der Spiegel för en tysk chefsingenjör på internetoperatören Stellar att han själv och hans kolleger - samt en kund som hyr överföringskapacitet - övervakas av brittiska GCHQ.

Publicerad

- Det här gör mig rätt så obehaglig till mods.

Den tyske ingenjören Ali Fares, it-chef på internetoperatören Stellar utanför Köln, som erbjuder miljontals abonnenter i världen internet via satellit, sväljer och sväljer, och ser olycklig ut.

Han har just fått reda på att han själv och ett dussintal av hans ingenjörskollegor, och likaså en internetleverantör som hyr kapacitet av Stellar - övervakas av den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ, som har ett intimt signalspaningssamarbete med NSA och de övriga anglosaxiska motsvarigheterna i gruppen The Five Eyes.

Syftet med att spana på Ali Fares och andra ingenjörer i Tyskland uppges vara att de besitter tekniska nyckelkunskaper kring den tyska internetinfrastrukturen.

Det visar topphemliga GCHQ-dokument, som läckts av Edward Snowden, och nu avslöjas av Der Spiegel.

Enligt handlingarna ska GCHQ i mars i år ha hackat sig in djupt in bland annat Stellars it- system och fått del av internetkundens lösenord till en central server. Den senare innehåller bland annat information om bolagskundens överföringslänkar i Afrika och Mellanöstern.

Enligt Ali Fares innebär lösenordsstölden att länkarna blivit möjliga att manipulera, och att underrättelsetjänsterna exempelvis kan stänga av internetförbindelser, eller ändra bandbredd.

Der Spiegel avslöjar också att angreppet mot exempelvis Stellar hänger tätt samman med amerikanska NSA: s stora kartläggningsprogram Treasure Map (Skattkarta). Det senare avslöjades i november i fjol av New York Times men tidningen avslöjar nu vad det innebär för tysk del.

Det är allt annat än harmlöst, skriver Der Spiegels reportrar och fortsätter:

"Det innebär snarare ett mandat för en massiv räd mot den digitala världen. Det syftar till att kartlägga internet, och inte bara de stora trafikkanalerna, såsom telekomkablarna. Utan det söker också att identifiera anordningarna genom vilka våra data flödar, så kallade routrar".

Tyskland är särskilt intressant för NSA och GCHQ eftersom en stor andel av den internationella internettrafiken passerar genom landet.

Syftet med kartläggningen är att kunna ta sig in i systemen och avlyssna trafiken, inklusive datorer, paddor, mobiler och andra anslutna eller uppkopplade apparater.

Staffan Jonson, policyrådgivare på stiftelsen .SE, följer noga diskussionen kring vad som händer med internet och massavlyssningen i världen:

- Jag tycker egentligen att det är ingenting nytt som hänt men det är ytterligare en bekräftelse på och visar att avlyssningen fortgår, troligtvis i oförändrad och kanske till och med i uppskruvad skala.

- Det är väl snarare intressant varför det inte diskuteras mer i Sverige, tillägger han.

Du tycker att det borde vara en sådan diskussion i Sverige?

- Ja det har blivit ett normaltillstånd med den systematiska avlyssningen, detta trots de anglo-saxiska underrättelsetjänsternas tydliga ambition att kunna lyssna av all elektronisk information. Inte bara internet, utan även bankernas hemliga system - och företagens transaktioner, ja allt, säger Staffan Jonson.

- Det var ju bland det första Snowden sa att han kunde accessa vems som helst och avlyssna vederbörandes kommunikation.

Se videon när Der Spiegel besöker Stellar och pratar med ingenjörerna.