Populärteknik

Har du vad som krävs för att bli astronaut?

Foto: AP/Dmitri Lovetsky/TT & SCANPIX/TT
Foto: AP/Dmitri Lovetsky/TT & SCANPIX/TT

Se om du klarar av de intellektuella kraven genom testet som astronauter fick göra 1958.

Publicerad

När Nasa startade sitt första program för en bemannad rymdfärd 1958 (Mercuryprogrammet) så stod man inför en stor utmaning i att hitta astronauter. Faktum är att begreppet astronaut myntades i samband med detta program, skriver Mental Floss.

För att få fram rätt personer till rymdprogrammet utformade Nasa flera mycket krävande prov som testade de sökandes fysiska, psykologiska och intellektuella förmåga.

Sammanlagt fanns det 508 militära kandidater. Bara 31 av dessa fick genomföra de slutgiltiga testerna som hölls i början av 1959 på militärflygplatsen Wright-Patterson i Ohio. Av dessa 31 antogs endast sju för att bli astronauter.

De fysiska testerna bestod av övningar i att klara av högt tryck, snabb acceleration, kraftiga vibrationer, hög värme och störande oljud. De sökande pressades även fysiskt genom tester på löpband, lutningsbord och övningar som att ha fötterna i isvatten och att blåsa upp ballonger tills utmattning.

I samband med dessa tester fick de sökande även gå igenom psykiatriska intervjuer, leva med två psykologer under en vecka och genomföra 13 psykologiska tester med fokus på att kartlägga deras personlighet och motivation.

De sju som klarade sig hela vägen var Alan Shepard, John Glenn, Gus Grissom, Scott Carpenter, Gordon Cooper, Wally Schirra och Deke Slayton.

Magasinet Popular Science återskapade nyligen en mindre uppsättning av de test som kartlade de intellektuella kraven. Så nu kan du själv göra dem och se om du har vad som krävs för att få ha varit med på det första rymdprogrammet. De fem testen som Popular Science har tagit fram är ett mindre urval av vad aspirerande astronauterna fick genomföra 1959. Här kan du testa dig själv på Popular Science sajt.