Populärteknik

Här byggs Europas första rymdbas för turister

VSS Unity under glidflygningstest. Foto: Virgin Galactica
VSS Unity under glidflygningstest. Foto: Virgin Galactica
Richard Branson sjätte från vänster höjer näven i en segergest efter att avtalsförklaringen undertecknats. Foto: Virgin Galactica
Richard Branson sjätte från vänster höjer näven i en segergest efter att avtalsförklaringen undertecknats. Foto: Virgin Galactica

Europas första turist-rymdbas placeras i Italien. För en biljett till rymden krävs en fet plånbok och lång tid på väntelistan.

Publicerad

Rymdracet är i full gång och SpaceX, Blue Origin samt Virgin Galactic rivaliserar om att vara första bolag som får igång en kommersialiserad rymdturism. Nu har det sistnämnda av bolagen tagit ytterligare ett steg i den riktningen och i förra veckan skrev man på en avtalsförklaring med de båda italienska företagen SItael och Altec.

– Det här partnerskapet kan leda till att Virgin Galactic skjuter upp den första personen i rymden från italiensk mark, eller faktum taget från något europeiskt territorium. Tillsammans ska vi hjälpa till att vidga möjligheterna för forskning, industri samt miljoner av människor som drömmer om att få uppleva rymden, säger Richard Branson, grundare av Virgin Group.

Ska bygga en helt ny rymdbas

Altec är delägt av italienska rymdmyndigheten och Sitael är det största italienska privata bolaget i branschen och tillsammans ska man bygga en helt ny rymdbas. Denna kommer att ligga i anslutning till flygplatsen mellan Taranto och Grottaglie.

Även om man slog på stora trumman och utannonserade planerna av bygget – så kommunicerades det inte någon tidplan när man tänker sig att arbetet är klart.

Virgin Galactic håller som bäst på att testa sin rymdfarkost VSS Unity. De har genomfört flygningar, men ännu inte varit uppe i rymden. Unity är designad att kunna föra passagerare upp i kastbanefärd under ett par minuter – och redan är väntelistan lång. 700 personer har skrivit upp sig på en resa á 250 000 dollar per biljett.