Populärteknik

Här är Windows 11 – ska konkurrera ut mobilen

Microsoft har presenterat nyheterna i Windows 11. Foto: Pavlo Gonchar/Zuma/TT
Microsoft har presenterat nyheterna i Windows 11. Foto: Pavlo Gonchar/Zuma/TT
Microsofts vd Satya Nadella. Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Microsofts vd Satya Nadella. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Med den nya versionen av Windows hoppas Microsoft att användarna inte ska ta ögonen från datorn för att titta på mobiltelefonen. Dessutom kommer nyheter för spelare och ökad it-säkerhet.

Publicerad

Att en ny version av operativsystemet Windows var på gång har varit känt ett tag, men nu har Microsoft visat upp alla nyheter. Många av dem handlar om designen och gränssnittet, som Microsoft beskriver som ”ren och enkel”.

Den så kallade widgetytan ska kunna fällas ut och innehåller saker som väder, nyheter, foton och listor. Microsofts uttalade mål är att den som tar en paus från arbetet vid datorn inte ska ta upp mobilen, utan istället vända sig till widgetytan.

Lägger in Teams i aktivitetsfältet

Startmenyn har också fått ett nytt utseende och har flyttat till mitten av skärmen. En annan nyhet är ”snap groups” som gör det möjligt att gruppera appar och program för att kunna se flera saker på samma gång och enkelt byta mellan olika dokument och fönster. En integrering av Microsofts videochattsprogram Teams direkt i aktivitetsfältet ska göra det lättare att komma igång med programmet.

Några viktiga säkerhetsfunktioner, som maskinvarubaserad isolering, kryptering och förebyggande av skadlig kod, har aktiverats som standard för Windows 11. Spelarna kan glädja sig åt ett automatiskt HDR-läge samt DirectX 12 Ultimate och Direct Storage som ska göra att spelen ser bättre ut och laddar snabbare.

Tar ingen avgift för appbutiken

I appbutiken Microsoft Store ska nu Androidappar återfinnas. I butiken tar Windows också chansen att trycka till Apple, som kritiseras för sina höga butiksavgifter. Apple tar 30 procent av intäkterna från många stora apptillverkare, medan Windows nu meddelar att de inte kommer att ta någon avgift alls för butiken. Detta gäller så länge apptillverkaren använder sitt eget betalningssystem – vill de använda Microsofts betalningsverktyg tar bolaget 15 procent av intäkterna.

Windows 11 kommer stegvis att rullas ut under året och även under nästa år.

Systemkrav för Windows 11

Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare med två eller fler kärnor på en kompatibel 64-bit processor eller system på chipp (SoC).

RAM: 4 gigabyte.

Lagring: 64 gigabyte eller mer.

TMP: Trusted Plattform Module (TPM) version 2.0.

Grafikkort: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin.

Skärm: Högupplöst 720p-skärm större än 9-tum på diagonalen och med 8 bits per färgkanal.