Säkerhet

Här är världens säkraste mobiltelefoner

Svenskutvecklade Solarin från Sirin Labs. Foto: Sirin Labs
Svenskutvecklade Solarin från Sirin Labs. Foto: Sirin Labs
Katim Phone
Katim Phone
Sikurphone.
Sikurphone.
Blackphone 2.
Blackphone 2.
Boeing Black.
Boeing Black.
Cryptophone.
Cryptophone.
Blackberry Keyone Foto: Blackberry
Blackberry Keyone Foto: Blackberry

De kan kosta mer än en ny bil, de krypterar allt och vissa självförstör sin data om någon försöker bryta upp dem. Här är några av världens säkraste smarta mobiltelefoner.

Publicerad

Bortom den breda fåran finns en uppsjö av nischade mobiler för politiker, militärer och företagsledare som sätter säkerheten överst på agendan.

2016 omsatte marknaden för ”ultrasäkra” mobiler 818 miljoner dollar enligt analyshuset Allied Market Research. En siffra som väntas öka med dryga 20 procent per år till att omsätta knappa 3,2 miljarder dollar år 2023.

Här är några av de telefoner som finns på marknaden i dag och som väntas komma ut under året.

Svenskutvecklade Solarin från Sirin Labs. Foto: Sirin Labs
Svenskutvecklade Solarin från Sirin Labs. Foto: Sirin Labs

Solarin: Svenskutvecklad och diamantprydd

Världens kanske dyraste mobiltelefon är delvis utvecklad av ett gäng Sony Ericsson-veteraner i Lund och monterad i Linköping. Solarin från israelisk-schweiziska Sirin Labs är mobilen för den som är lika paranoid som tät.

Telefonen är skräddarsydd för ”internationella affärspersoner” och finns i utgåvor med både 18 karats guld och svarta diamanter. Dessutom ska Solarin vara omöjlig att hacka. Ett ord som visserligen brukar vara en nagel i ögat på personer i it-säkerhetsbranschen.

Solarin har två lägen. När du startar upp den fungerar den som en vanlig smartphone med lite extra säkerhetsdetaljer, men genom en fysisk knapp som sitter vid den bakre kameran kan du gå över i krypterat läge. Då stängs alla appar ute och mobilen kan bara användas för krypterad röst- eller textkommunikation.

ANNONS: Allt du kan göra med Samsungs S Pen för Note10 och Note10+

Trots sitt exklusiva utförande verkar det inte ha varit helt lätt att sälja en telefon i samma prisklass som en mindre personbil. Sirin Labs nya fokus är att utveckla en telefon som ”bygger på blockkedjeteknik”. Men bolaget säger att de fortsätter att släppa patchar till telefonen och den finns alltjämt att köpa för samma sanslösa prislapp.

Tillgänglighet: Släpptes 2016.

Pris: Mellan 110 000 kronor och 140 000 kronor exklusive moms.

Katim Phone.
Katim Phone.

Katim Phone: Telefonen med kill switch

Dragplåstret hos Katim Phone är en så kallad "kill switch" som fysiskt stänger strömtillförseln till telefonens kamera och mikrofon. Lycka till att tjuvlyssna då.

Varje telefon levereras med ett minneskort som innehåller en unik krypteringsnyckel. Utan den går det inte att starta eller låsa upp telefonen.

Bakom projektet står Darkmatter, en säkerhetsfirma med bas i Förenta Arabemiraten. De har utvecklat sitt eget operativsystem Katim OS som ständigt analyserar telefonen i jakt på skadlig kod och har en serie appar för krypterad kommunikation.

Tillgänglighet: Släpps under sista kvartalet 2018.

Pris: Okänt.

Sikurphone.
Sikurphone.

Sikurphone: Säkerhet för bitcoin-miljonärer

Brasilianska Sikur planerar att leverera en inbrottssäker telefon för kryptovaluta med världens mest irriterande produktnamn. Mobilen visades upp på årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona och är en lite mer tillgänglig variant av 2015 års Granitphone från samma företag.

Dragplåstret är en iinbyggdplånbok för kryptovaluta och stark kryptering. Mobilen kör en modifierad version av Android och har sin egen appbutik där bara applikationer som godkänts av Sikur finns tillgängliga.

Tillgänglighet: Släpps i augusti 2018.

Pris: Kostar omkring 6 500 kronor att förbeställa.

Blackphone 2.
Blackphone 2.

Blackphone 2: Budgetvänlig storsäljare

Den börjar ha några år på nacken, men Blackphone 2 är ett av de billigaste alternativen när det kommer till säkerhetsfokuserade smartphones. Tillverkaren Silent Circle har utvecklat det egna operativsystem Private OS där du kan köra telefoner i virtuella instanser.

Det betyder att du kan växla mellan ”jobbmobilen” och den ”privata mobilen” ungefär som du växlar mellan två skrivbord på datorn. Fast de två olika instanserna körs oberoende av varandra, så även om någon skulle hacka din ”privata” mobil kommer de inte åt ”jobbmobilen”.

Tillgänglighet: Släpptes 2015.

Pris: Från cirka 5 500 kronor.

Boeing Black.
Boeing Black.

Boeing Black: Självförstörande mobil

Här är telefonen som raderar sig själv om någon försöker fiffla med hårdvaran. Mobilen är ett samarbete mellan försvarskoncernen Boeing och mobilföretaget Blackberry och har amerikanska militärer och politiker som målgrupp.

Det sägs att Barack Obama använde en modifierad version av Boeing Black under sin tid på presidentposten. Donald Trump lär också ha en i skrivbordslådan, men mobilen har inte stöd för Twitter eller annan förströelse utan är bara tänkt för toppsäker kommunikation.

I övrigt vet vi mycket lite om telefonen, och du lär inte lyckas lägga vantarna på en med mindre än ett toppjobb inom en amerikansk myndighet på cv:et.

Tillgänglighet: Glöm det.

Pris: Okänt, men förmodligen tiotusentals kronor.

Cryptophone.
Cryptophone.

Cryptophone: Upptäcker falska mobilmaster

Från försvarsföretaget ESD finns Cryptophone som ska skydda sina användare från statliga spioner. Den har bland annat en kontrollfunktion för att upptäcka signalstörningar eller falska mobilmaster, så kallade ”Stingrays” (IMSI-fångare) som kan användas för att avlyssna kommunikation.

Tillgänglighet: Säljs till bland annat myndigheter och militär.

Pris: Kostade runt 3 500 dollar vid lanseringen 2014.

Blackberry Keyone Foto: Blackberry
Blackberry Keyone Foto: Blackberry

Blackberry Keyone: För lagom säkerhetsmedvetna

Den forna mobiljätten Blackberry har lämnat tillverkningen bakom sig och fokuserar numera på att utveckla mobila säkerhetslösningar. Men de licensierar fortfarande ut varumärket till andra tillverkare som hållit bolagets tradition av säkerhetsmedvetna telefoner vid liv.

Det här är Android-mobiler som helt klart är mer användbara än de andra telefonerna på listan, samtidigt som de har fler inbyggda säkerhetsfunktioner än snittelefonen. Keyone är en av telefonerna som Google rekommenderar företag att köpa, men ett par år gamla DTEK60 finns också på marknaden.

Tillgänglighet: Släpptes 2017.

Pris: Cirka 5 800 kronor.