Populärteknik

Här är tekniktrenderna på CES-mässan 2019

CES i Las Vegas, bild från 2018. Foto: JA/Everett Collection/IBL
CES i Las Vegas, bild från 2018. Foto: JA/Everett Collection/IBL
Hyundais klättrande bil. Foto: Hyndai
Hyundais klättrande bil. Foto: Hyndai

5g, smarta högtalare och mobiltillverkare med kniven mot strupen. Ny Tekniks reporter Simon Campanello går igenom trenderna inför årets upplaga av elektronikmässan CES.

Publicerad

Teknikåret 2019 sparkar i vanlig ordning igång med den jättelika elektronikmässan CES i Las Vegas. Dörrarna öppnar den åttonde januari, men hela veckan kommer vi att peppras med nyheter som framförallt kretsar kring konsumentelektronik och fordon.

Mellan högupplösta tv-apparaterna, ultratunna laptops och elbilar för massmarknaden finns några huvudtrender som kommer att dominera både CES men säkerligen också 2019 som helhet.

5g på allvar

Om det är en sak alla bedömare är överens om är det att 2019 är året då 5g går från snack till verkstad. Nästa generations mobilnät ligger som en bas för nästan all uppkopplad teknik och när mobilnätet är utökat med mer kapacitet och högre hastigheter kan vår uppkopplade samtid ta fart på allvar. Självkörande bilar, smarta hem och uppkopplade industrier kräver 5g för att nå sin fulla potential.

Eftersom CES trots allt först och främst är en konsumentmässa ligger fokus på att visa hur vår vardag förändras tack vare 5g. Det blir säkerligen att handla om mobiltelefoner, 5g-routrar för trådlös uppkoppling till hemmet och hur de kommande årens uppkopplade bilar kan dra nytta av tekniken.

Elbilar du faktiskt kan köpa och flygande bilar du inte kan köpa

CES har de senaste åren etablerat sig som en av de större bilmässorna. I år är elva större biltillverkare på plats och vi förväntar oss långa rader med elbilar som ska ut i serieproduktion. Om de senaste åren har handlat om att vissa upp högteknologiska konceptbilar är det nu dags för de stora bilföretagen att börja massproducera under detta och nästa år.

Audi och Mercedes kommer att snacka sin varma om sina eldrivna stadsjeepar och uppstickare Byton ska visa bilar som kan få det att börja regna rubriker om "Tesla-dödare" igen, och Bosch ska visa sina självkörande transportpoddar. Sedan ska Hyundai visa upp någon slags bil som har ben och kan gå och klättra.

Dessutom utlovas flygande bilar! Det är ju ändå Blade Runner-året 2019 vi snackar om. Både Toyota och startupföretaget NFT visar upp flygande konceptbilar. Fast de ska tydligen hålla sig på marken än så länge.

Smartare (och mer snacksaliga) hem

Räkna med en giganternas kamp mellan Google och Amazon när de snabbt växande röstassistenterna går i klinch. Amazon har i vanlig ordning ingen egen plats på mässgolvet men en väldigt säker gissning är att otaliga elektroniktillverkare kommer att visa prylar med Alexa ombord. Google å sin sida har tredubblat storleken på sin monter och kommer att använda ytan för att bombardera besökarna med sin Assistant och alla dess kringprodukter.

Nyttan med det smarta hemmet ska också återigen präntas in i våra skallar. LG lovar till exempel att visa upp poängen med smarta vitvaror - knappa in ett recept på skärmen på ditt smarta kylskåp och det skickar instruktioner till ugnen om att ställa in rätt temperatur och så vet diskmaskinen automatiskt vilket program som passar bäst efter middagen. Det är varken raketvetenskap eller science-fiction, men kanske ett litet steg mot ett mer futuristiskt hem.

Tappra försök att skaka liv i mobilerna

I veckan kom ett ödesbesked när Apple vinstvarnade för första gången sedan Iphone lanserades. Den mognande marknaden ger en vikande mobilförsäljning och det börjar kännas för företag som Apple och Samsung som levt gott på sina telefoner.

En trend som det har talats om i flera år är att mobiltelefonerna inte längre känns innovativa. Varje ny årsmodell blir allt mer lik den förra. Iphone XS är ett strålande exempel. Det kanske är en av de bästa mobilerna som någonsin släppts - men den enda skillnaden mot föregångaren Iphone X som inte känns försumbar är priset.

Men mobiltillverkarna kommer förstås inte att ge upp. En trend vi väntar på är de vikbara skärmarna som bland annat Samsung visat upp. Fler tillverkare sägs ha vikbart i portföljen, och några av dem kommer säkert ta tillfället i akt att demonstrera dem på CES. På tal om skärmar kan vi säkert få se mer av "skärmhålet" som Huawei och Samsung visade upp innan jul. En och annan 5g-mobil kanske också syns på mässan?

Ett annat spännande spår är en teknik Samsung arbetar på är att använda oled-skärmar som högtalare. Genom att skapa vibrationer i skärmen ska det gå att ersätta högtalaren på framsidan (den du stoppar mot örat när du ringer, inte den du använder för att spela musik), allt för att göra skärmkanterna ännu mindre. Enligt uppgifter till bloggen Sammobile kan tekniken, som kallas Sound on Display, visas upp redan på CES.

Mest av allt önskar jag mig ändå en riktig överraskning på mobilfronten. Allt dyrare rektanglar med allt smalare skärmkanter och allt fler kameror har vi sett till leda nu.

8k-upplösning

Om du tycker att alla dagens mobiler stöps i samma form kan nog känslan vara ännu starkare på tv-marknaden. Men här finns åtminstone en ständig strävan mot högre upplösning. För alla som tycker 4k är för klent går förstås och väntar på 8k, och det kommer att levereras mycket snack om tekniken under CES. Fast än så länge är det lång väg innan 8k-displayerna börjar flyga från butikshyllorna.