Säkerhet

Här är Switchblade – Ukrainas ”kamikaze-drönare”

USA har bland annat levererat drönaren Switchblade 300 till Ukraina. Arkivbild. Foto: TT/Alexis Moradian/U.S. Marine Corps via AP
USA har bland annat levererat drönaren Switchblade 300 till Ukraina. Arkivbild. Foto: TT/Alexis Moradian/U.S. Marine Corps via AP

USA har skickat tre typer av drönare till Ukraina, för att användas i strid. Hur liknar de varandra, och hur skiljer de sig åt? 

Publicerad

I mars stod det klart att USA skulle förse Ukraina med drönare som kan träffa ryska trupper på långt håll. Det rör sig om två varianter, Switchblade 300 och Switchblade 600, som tillverkas av bolaget Areovironment som är baserat i Washington, D.C.  

I april stod det också klart att USA skickar en tredje slags drönare, kallad Phoenix Ghost

Alla tre drönare har det gemensamt att de kan programmeras att flyga i ett visst område för att hitta ett specifikt mål, förklarar SVT Nyheter. Därefter kan de gå till attack. Eftersom drönarna flyger in i målen och exploderar, så de själva också förstörs, kallas de ibland för ”kamikaze-drönare”. 

Hur skiljer sig drönarna åt? 

Switchblade 300 är utformad för precisionsanfall mot personer, i det här fallet handlar det om att slå ut motståndarens soldater. Drönaren väger 2,5 kilo och är tillräckligt liten för att rymmas i en ryggsäck. Den har en flygtid på 15 minuter och ska kunna flyga drygt 10 kilometer. 

Switchblade 600 är en lite större modell, som är utformad för att förstöra stridsvagnar och andra pansarfordon. Den här varianten väger 22,7 kilo, kan flyga i 40 minuter och upp till drygt 80 kilometer. 

Båda varianter är utrustade med kamera, styrsystem och sprängämnen. Drönarna kan bli startklara på bara några minuter och avfyras från rör. De kan programmeras för att träffa mål på åtminstone över en kilometers avstånd. De kan också styras så de flyger runt ett mål innan de slår till.  

Enligt SVT Nyheter kan de nya drönarna användas både enskilt och tillsammans med andra i en svärm, och då kommunicera med varandra. 

Om den tredje drönaren, Phoenix Ghost, är väldigt lite känt. Den uppges påminna om Switchblade, och ska ha utvecklats för ”Ukrainas specifika behov”. Phoenix Ghost tillverkare är amerikanska Aevex Aerospace, och en talesperson vid Pentagon har uppgett att drönaren ska lämpa sig särskilt väl för striderna i östra Ukraina. Området kännetecknas av platt och öppen terräng. 

Vilka komponenter Phoenix Ghost är utrustad med och vad drönaren har för räckvidd har Pentagon inte gått ut med. 

Är drönarna verkligen självständiga? 

Även om Switchblade har beskrivits kunna flyga in i mål på egen hand, så finns det också en möjlighet för operatörer att välja att avbryta en attack ända upp till några sekunder innan attacken skulle ske. Det kan till exempel vara om det finns civila i området. 

Vet vi om drönarna har använts tidigare? 

Den amerikanska militären har tidigare använt Switchblade i begränsad omfattning i Afghanistan.  

Vad kostar drönarna och vilken roll spelar priset? 

Det finns inga offentliga eller bekräftade uppgifter om priset på drönarna. En Switchblade 300 uppges kosta drygt 60 000 kronor.  

Om priset på den här typen av drönare går ner tror Arash Heydarian Pashakhanlouom, som forskar om ai och luftburna vapen på Försvarshögskolan i Stockholm, att man kommer att använda ännu större svärmar som flyger tillsammans. Det kan handla om så många som 10 000-tals drönare som flyger på en och samma gång. 

– Då blir de väldigt svåra att stoppa om det inte finns några effektiva motmedel, säger han till SVT Nyheter