Innovation

Här är Sveriges bästa universitet

Karolinska institutet Foto: TT
Karolinska institutet Foto: TT

USA har de absolut bästa universiteten i världen. Det svenska lärosäte som hävdar sig bäst är Karolinska Institutet - men det kommer först på plats 48 i världsrankningen.

Publicerad

Det kinesiska forskningscentret Center for World-Class Universities rankar varje år de 500 bästa universiteten i världen.

Världens bästa universitet är Harvard följt av Stanford och Massachusetts Institute of Technology (MIT). USA dominerar universitetsvärlden, det är bara de brittiska lärosätena Cambridge och Oxford som lyckas ta sig in på topp-tio-listan, på femte respektive tionde plats.

Näst efter Karolinska Institutet i Solna är Uppsala universitet och Stockholms universitet bäst i Sverige, rankade på plats 61 respektive 77 i världen.

Rankningen har kritiserats för att vara ensidig då den inte lägger samma tonvikt vid humaniora som naturvetenskap. Det gör att europeiska universitet har svårt att hävda sig, anser kritikerna. Bortsett från brittiska universitet är det bara schweiziska Swiss Federal Institute of Technology Lausanne som tar sig in på topp 20 i världen.

Bland de kinesiska universiteten placerar sig Pekinguniversitet och Jiao Tong-universitetet i Shanghai bäst på plats 115 respektive 118.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!