Populärteknik

Här är Sonos Roam – nya högtalaren som du kan ta med på utflykten

Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos

En nätt bärbar högtalare, designad för att användas både inomhus och utomhus. Det är Sonos Roam, som får svensk premiär 20 april. Priset? Strax under 2 000 kronor.

Publicerad

Likt Sonos Move som lanserades 2019 så har Roam ett inbyggt batteri och stöd för blåtand. Men till skillnad från Move så är Roam faktiskt något som man kan tänka sig att ta på med utflykten. Med en vikt på under 500 gram är Roam 2,5 kilo lättare än sin föregångare.

Roam har två klass H-förstärkare, en diskant och ett racetrackformat mellanregisterelement, men hur potent ljudet blir i en så kompakt enhet återstår att se.

För bruk utomhus så kan det vara värt att veta att batteritiden uppges vara tio timmar efter en full laddning. Det gäller speltiden: i viloläget ska den vara vid liv i upp till tio dagar. Högtalaren är IP67-klassad, vilket borde ge ett skydd mot damm och väta. Silikonhöljen på vardera ände ska skydda enheten mot eventuella stötar.

Roam med ”sound swap”-funktion

Vid användning inomhus tycks Roam, jämfört med Move, vara bätte rustad för att samexistera med det övriga utbudet i Sonos ekosystem. Användaren behöver till exempel inte välja mellan antingen blåtand eller wifi för att spela upp ljud. Dessutom har Roam en ”sound swap”-funktion som med ett knapptryck skickar ljudet från Roam till den hemhögtalare som befinner sig närmast den portabla enheten.

Sonos Roam. Foto: Sonos
Sonos Roam. Foto: Sonos

Vid sidan av dessa nymodigheter återfinns sådant som Sonos-användare numera förväntar sig: smarta funktioner med stöd för olika typer av röstassistenter och automatisk ”trueplay”, där ljudet justeras beroende på högtalarens omgivning.