Populärteknik

Här är Iphone 14 – Apple lanserar nya mobiler

Iphone 14 Foto: Apple
Iphone 14 Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Apple Watch Ultra Foto: Apple
Apple Watch Ultra Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Apple visar upp nya Iphone 14, Apple Watch Series 8 och Apple Watch Ultra och nya Airpods Pro. Allt om lanseringseventet Far Out.

Publicerad

Apple har bjudit in till lanseringseventet Far Out för att visa upp årets nyheter på mobilsidan. Under kvällen har vi att fått se nya versioner av Airpods, Apple Watch och förstås Iphone 14-serien.

Svenska priser och lanseringsdatum för vissa av produkterna saknas fortfarande, men här är en sammanfattning av allt som presenterades under dagens event.

Iphone 14 och Iphone 14 Plus

Iphone 14 är tillbaka i samma formfaktor och med som förra årets modell med en 6,1 tumsskärm och samma gamla A15-chip som satt i föregångaren.

Desto nyare är Iphone 14 Plus. Den ersätter förra årets Mini-modell, för nu är det stora skärmar som gäller på allvar. Med sina 6,7 tum ligger den i samma storlek som Iphone Pro Max.

Huvudkameran får sig en rejäl uppgradering med en ny, större sensor med f/1.5-bländare. Ny teknik för mörkerfotografering ska ge betydligt ljusare nattliga foton.

Apple hakar också på trenden att bygga in satellitkommunikation i telefonen. Om du befinner dig på en plats där det inte finns täckning ska Iphone 14 kunna ringa nödsamtal via satellitnätverk, en funktion som till att börja med bara kommer att finnas tillgänglig i USA och Kanada.

Tack vare inflationen och världsläget är de svenska priserna för Iphone 14 rekordhöga. Basmodellen går loss på 11 995 kronor för instegsvarianten med 128 GB lagring, medan Iphone 14 Plus börjar på 13 495 kronor. Säljstart i butik är den 16 september.

Iphone 14 Pro och Pro Max

Foto: Apple
Foto: Apple

De stora nyheterna har Apple öronmärkt för Pro-modellerna, som även i år kommer i storlekarna 6,1 och 6,7 tum. Den tydligaste är den nya skärmdesignen utan sensorpanel. Istället finns selfiekameran och Face ID-sensorn i en pillerformad utskärning i framskärmen.

Den här lilla utskärning kallar Apple numera för Dynamic Island. Det kommer att fungera som en ny liten dynamisk notisskärm som ändrar storlek efter innehåll där du kan se alltifrån vägbeskrivningar till samtalskontroller och musikspelare.

Själva skärmen får sig dessutom ett rejält lyft med en ljusstyrka på upp till 2000 nits. En siffra som Apple gärna påpekar är den högsta som finns i någon smartphone på marknaden. Nytt är också always on-display.

Där vanliga Iphone 14 får nöja sig med förra årets systemkrets får Pro-modellerna nya chipet A16 Bionic med 4 nanometersteknik. Apple hävdar att det är det snabbaste mobilchippet i världen, men konkurrenterna brukar påpeka att det beror på hur man räknar.

Huvudkameran på Pro-modellerna har också fått sig ett rejält lyft, och är, som det heter på Apple-språk, den bästa som någonsin suttit i en Iphone. Den har 48 megapixlar och 65 procent större sensor än föregångaren.

I de flesta scenarion kommer kameran att använda sig av så kallad pixel binning där den tar fyra 12 MP-bilder och slår samman dem till en, vilket ökar bildkvaliteten.

Iphone 14 Pro-serien får också samma funktioner för satellitkommunikation som vanliga Iphone 14.

Även Pro-modellerna är dyrare än någonsin. Iphone 14 Pro klockar in på 14 995 kronor för 128 GB lagring medan Pro Max börjar på 16 495 kronor. Ska du ha den fullspecade modellen med stor skärm och 1 TB lagring får du vackert hosta upp 23 695 spänn.

Iphone 14 Pro börjar säljas i butik den 16 september.

Apple Watch Series 8

Foto: Apple
Foto: Apple

Först ut under kvällen är nya Apple Watch Series 8. Dragplåstret är en temperatursensor som tar bärarens temperatur var femte sekund och kan registrera temperaturförändringar på 0,1 grader Celsius. Den kommer också med en inbyggd funktion kallad Cykelkoll för att dokumentera menscykeln och automatiskt upptäcka när en kvinna har ägglossning.

Därtill kommer en ny, mer precis rörelsesensor som bland annat kommer att kunna upptäcka om bäraren är med i en bilolycka och automatiskt ringa larmtjänst.

Apple Watch Series 8 har upp till 18 timmars batteritid, vilket kan utökas till 36 timmar med ett nytt energisparläge.

Series 8 börjar säljas i butik den 16 september och kostar från 5 495 kronor för gps-varianten, och 6 695 för 4g-versionen.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra Foto: Apple
Apple Watch Ultra Foto: Apple

Men den klocka som verkligen stjäl kvällens rampljus är förstås Apple Watch Ultra. En stryktålig smartklocka som är premium i både design och pris.

Skärmen är täckt av safirglas och större och mer ljusstark än på vanliga Apple Watch. Boetten är i titan och mäter 49 millimeter. Designen skiljer sig med en större krona och en ny aktiveringsknapp. Den kan användas för att till exempel sätta varvtider vid löpning eller gå vidare till nästa övning i träningspasset.

Tre mikrofoner ska ge bättre samtalsljud och den inbyggda gpsen har högre precision än tidigare. Batteritiden klockar in på hela 36 timmar, vilket kan förlängas till 60 timmar med energisparläget påslaget.

Ultra får också temperatursensor och möjlighet att dokumentera menscykeln som Series 8, och samma funktioner för att automatiskt detektera bilolyckor.

Apple Watch Ultra släpps den 23 september endast i 4g-version för det saftiga priset 10 995 kronor.

Apple Watch SE (Andra generationen)

Den som letar efter ett billigare alternativ till smartklocka från Apple kan spana in en ny version av budgetmodellen Apple Watch SE.

Jämfört med föregångaren är skärmen lite större och prestandan sägs vara betydligt bättre då den använder samma systemkrets som Series 8. Den får också samma funktion för att upptäcka om bäraren är med om en bilolycka.

Priset börjar på 3 395 kronor för gps-varianten och 4 095 för 4g-versionen och leveranserna inleds den 16 september.

Airpods Pro (Andra Generationen)

Foto: Apple
Foto: Apple

Apples brusreducerande hörlurar Airpods Pro släpps i en ny version som får bättre ljudupplevelse tack vare den nya systemkretsen H2.

Det ska ge dubbelt så bra aktiv brusreducering, bättre ljudkvalitet och möjligheten till personligt anpassat rumsljud. En annan nyhet är att du kommer att kunna kontrollera ljuduppspelning direkt på hörlurarna. Svep upp eller ner på skaftet för att ändra volym, eller kläm till för att pausa, svara i telefon eller aktivera Siri.

Batteritiden i hörlurarna ska ligga på hela sex timmar, jämfört med 4,5 timmar hos föregångaren. Med laddfodralet inkluderat klockar lurarna in på upp till 30 timmars lyssning.

Priset på nya Airpods Pro ligger på 3 295 kronor och hörlurarna börjar levereras den 23 september.

Du kan själv följa lanseringen nedan.