Populärteknik

Här är Hawkings teori om svarta hål

”Stephen Hawking är en briljant vetenskapsman”, säger Bo Sundborg, lektor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet. Snart föreläser han i Stockholm. Foto: TT
Stephen Hawking Foto: TT
Illustrationen visar hur det stora svarta hålet dolt bakom ett tjockt lager av cirklande gas och stoft suger in och slukar allt i dess väg. Foto: NASA / ESA

Svarta hål har ett minne och informationen som sugs in i dem är inte förlorad för alltid. I förra veckan publicerade Stephen Hawking artikeln som förklarar teorin han lanserade i somras.

Publicerad

Stephen Hawking menar sig ha hittat en lösning på den så kallade informationsparadoxen, det vill säga att det hittills verkat som att information om allt som sugs in i svarta hål på sikt försvinner. Men det tillåter inte kvantmekaniken.

Under en konferens i Stockholm lanserade han teorin att all den information som behövs för att kunna rekonstruera det infångade föremålet, in i minsta kvantmekaniska tillstånd, i själva verket har lagrats i rymden utanför hålet. Eller vid dess kant - den så kallade händelsehorisonten. Teorin har han utvecklat tillsammans med britten Malcolm Perry från Cambridge samt amerikanen Andrew Strominger på Harvard.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här