Digitalisering
Här är det självläkande chipet
Nu finns halvledarchipet som lagar sig självt när hälften av de 100 000 transistorerna slagits ut med laser. Och om det inte skadats kan det i stället trimma sin funktion.
Chipet som tekniken testats på är en effektförstärkare med omkring 100 000 transistorer. Med upprepade laserpulser slogs hälften av transistorerna ut. Ändå tog det bara delar av millisekunder för chipet att anpassa sig till skadan.
Och om chipet inte utsattes för de skadande laserpulserna kunde det i stället optimera sin funktion så att det förbrukade 50 procent mindre effekt än i sin ursprungliga konfiguration.
Tekniken är ett resultat av forskning vid Caltech University i Kalifornien, rapporterar Technology Review. Den bygger på att chipet utrustas med en extra processor vars funktion är att hitta nya sätt att utföra en uppgift när elektroniken skadats.
Tanken är att halvledarchip ska kunna fungera trots fabrikationsfel samt fortsätta att fungera trots skador som kan uppstå vid höga temperaturer eller åldrande.
Om chipet inte skadats kan tekniken i stället användas för optimering. Normalt konstrueras halvledarchip för att klara extrema situationer vilket sker på bekostnad av effektivitet och prestanda eftersom konstruktionen är statisk och inte kan förändras.
Genom att förse chipet med ett antal sensorer som övervakar temperatur, spänning, ström med mera kan den extra processorn i realtid optimera någon önskvärd egenskap, exempelvis brusfrihet eller uteffekt när det gäller förstärkare.
-- Du kan designa ett chip som kan köras i värsta tänkbara scenario, men för det mesta är det inte det värsta, och större delen av tiden skulle du kunna köra snabbare eller med mindre effekt, säger Subhasish Mitra, en av forskarna som arbetat med tekniken, till Technology Review.