Innovation

Här är bristmineralernas rankinglista

Nio av världens tio mest kritiska mineraler kommer från Kina. Det visar en årlig rankinglista över strategiskt viktiga råvaror.

Publicerad

Niob i mobiltelefoner, neodym i vindkraftsturbiner och europium i lågenergilampor. I många produkter spelar så kallade kritiska mineraler med unika egenskaper en nyckelroll. Många av de eftertraktade råvaror produceras i Kina, vilket skapar ett beroende som oroar regeringar och företag världen över.

I det senaste nyhetsbrevet från SGU, Sveriges geologiska undersökning, presenteras en rankinglista över 41 sådana ämnen som anses vitala för samhället. Lista är framtagen av SGU:s engelska motsvarighet BGS, British geological survey.

Ämnena klassas på en skala från ett (låg risk) till tio (hög risk) utifrån ett antal faktorer: Hur mycket som finns i jordskorpan, var i världen produktionen sker, var de största reserverna finns och hur politiskt stabila dessa länder är. För första gången tar BGS även hänsyn till hur snabbt ämnet kan återvinnas och hur lätt det kan ersättas med ett annat ämne.

Kina är huvudproducent till hela 22 av de 41 mineralerna på rankinglistan. Nio av de tio ämnen med högst risk kommer från landet. Så även de sällsynta jordartsmetallerna som toppar listan. I gruppen ingår bland annat europium.

I en artikel här om veckan beskrev Ny Teknik hur det amerikanska energidepartementet satsar motsvarande 830 miljoner konor på att säkra tillgången på sällsynta jordartsmetaller och andra kritiska mineraler.