Digitalisering

Här är bästa Google-mobilen

Sju hemskärmar och många smarta småprogram att lägga på dem gör telefonen lätt att anpassa. Det är två fördelar med Sense.
Sju hemskärmar och många smarta småprogram att lägga på dem gör telefonen lätt att anpassa. Det är två fördelar med Sense.

HTC Desire är den bästa mobilen med Googles Android som går att köpa just nu. Ny Teknik förklarar varför.

Publicerad

Desire, som nyligen kom till butikerna, är den femte Android-mobilen från HTC som säljs i Sverige. Telefonen har stora likheter med Googles Nexus One, som inom kort också dyker upp här. Skillnader finns bland annat i gränssnittet - användarmiljön - och den fysiska utformningen.
Sex saker som väcker vår åtrå:

1. Skärmen

Telefonen har en 3,7 tum stor amoled-skärm med en upplösning på 480 x 800 punkter. Och den är fantastiskt bra. Så länge den inte utsätts för direkt solljus, skall sägas. Då blir den lite mer svårläst.


2. Tangentbordet

HTCs virtuella tangentbord är väldigt bra. Knapparna har flera funktioner. Bokstaven kommer vid ett vanligt tryck, håller man inne dyker siffror och andra tecken upp. Kombinerat med en bra ordlista innebär det att man skriver snabbt, och rätt. Tyvärr krävs ett långt tryck för att få fram å, ä och ö. Alternativt kan man skriva 'a' eller 'o' och låta ordboken lista ut vad man menar.

3. Webbläsaren

Stöd för Flash Lite gör att fler webbplatser ser ut som det är tänkt. Precis som i exempelvis X10 flödar texten i webbsidorna om när man zoomar, vilket gör att all text i en spalt alltid syns. Men webbläsaren i Desire öppnar sidor i en utzoomad vy, vilket ger en bättre överblick.

4. Hemskärmarna

Sju hemskärmar och många smarta småprogram att lägga på dem gör telefonen lätt att anpassa. Det är två fördelar med Sense. Smart är kopplingar mellan exempelvis adressboken och sociala medier. Snyggt är att det går att zooma ut från startskärmen och få ett helikopterperspektiv över alla sju hemskärmarna. Jämfört med Sony Ericssons X10 är Sense snabbare.Pro

5. Processorn

Under skalet har Desire en Snapdragon-processor på 1 gigahertz, tillräckligt kraftfull för att orka med att dra HTCs användarmiljö Sense utan några irriterande fördröjningar

6. Multitouch

Desire använder Android 2.1. Det innebär bland annat stöd för multitouch, att telefonen kan styras med två fingrar samtidigt. Det är ett smidigt sätt att exempelvis zooma i bilder och webbsidor.

De svaga punkterna

* Processor: Snapdragon 1 GHz.

* Minne: 576 megabyte.

* Skärm: 3,7 tum amoled, 480x800 punkter.

* Nät: Turbo-3g (7,2 Mbps ner, 2 Mbps upp), fyrbands gsm, gprs, edge, wlan, bluetooth.

* Kamera: 5 megapixel.

* Storlek: 119x60x12 mm.

* Vikt: 135 gram med batteri.

* Jämfört med tidigare telefoner har HTC gjort sig av med styrkulan och ersatt den med en pytteliten pekplatta. Den tar tid att vänja sig vid.

* Batteritiden kunde vara bättre. Laddning varje natt är ett måste för den som är flitig användare.

* Långsam uppgradering hotar - HTC Hero, som kom förra sommaren, kan fortfarande inte uppgraderas från Android 1.5.