Populärteknik

Här är Apples tokmaxade nya M1-chip (och två nya Macbook Pro)

Nya Macbook Pro. Foto: Apple
Nya Macbook Pro. Foto: Apple

Uppföljarna till Apples hyllade M1-chip gör debut i två nya Macbook Pro. Dessutom kommer tredje generationens Airpods. Här är de viktigaste nyheterna från Apples senaste presentation.

Publicerad

M1-chipet får två potenta uppgraderingar...

M1 Pro har en upp till tiokärnig processor med åtta prestandakärnor och två effektivitetskärnor, samt en upp till sextonkärnig grafikprocessor. Enligt Apple ska det här ge upp till 70 procent högre processorprestanda och upp till dubbelt så hög grafikprestanda, jämfört med fjolårets M1-chip.

M1 Pro har även en minnesbandbredd på upp till 200 GB/s, vilket är nästan tre gånger så mycket som M1 och har stöd för upp till 32 GB ramminne.

M1 Max anser Apple vara ”världens kraftfullaste chip till en bärbar proffsdator” M1 Max har samma tiokärniga processor som M1 Pro, men pressar fram ännu mer på grafiksidan med en processor på upp till 32 kärnor.

M1 Max har en minnesbandbredd på upp till 400 GB/s, alltså dubbelt så mycket som M1 Pro och närmare sex gånger så mycket som M1. Vill du maxa ramminnet går gränsen vid 64 GB.

Nya Macbook Pro. Foto: Apple
Nya Macbook Pro. Foto: Apple

...som gör debut i två nya Macbook Pro-modeller

Det rör sig om en 14-tumsmodell och en 16-tumsmodell.

Bortsett från att skärmstorleken skiljer sig åt och att det på pappret ser ut att vara en något längre batteritid för 16-tummaren är de mer eller mindre identiska och kan konfigureras på samma sätt, med antingen M1 Pro eller M1 Mac-chip och en hel hoper tillval i form av lagring, minne och program.

Skärmarna har fått en notch som rymmer en 1080p-kamera, och det valet lär inte gå hem hos alla. Däremot kan nog de flesta stå ut med att Apple byggt skärmarna med miniled-teknik med en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz och med en kontinuerlig ljusstyrka på 1000 cd/m² (och 1600 cd/m² som max).

En annan välkommen nyhet är att Apple har ställt till med rena rama portfestivalen. Företaget som i flera år skytt portar som pesten har här borrat hål för tre Thunderbolt 4-portar, en sdxc-kortplats, en hdmi-port och ett förbättrat hörlursuttag med stöd för hörlurar med hög impedans. Till och med klassikern magsafe gör comeback i ny tappning.

Nya Macbook Pro. Foto: Apple
Nya Macbook Pro. Foto: Apple

Med M1 Pro kan användaren ansluta upp till två Pro Display XDR-skärmar och med M1 Max kan användaren ansluta upp till tre Pro Display XDR-skärmar och en 4K tv-apparat.

Det är förresten inte bara magsafe-laddaren som minner om svunna tider. Designen på de nya modellerna är något kantigare och rakare, i stil med gamla (och, för all del, nya) Iphone-enheter. Och touch bar har ersatts med fysiska funktionstangenter.

De nya modellerna av Macbook Pro med M1 Pro och M1 Max börjar levereras 26 oktober. 14-tummaren kostar från 23 995 kronor och Macbook Pro på 16 tum börjar på 29 995 kronor. Svettigt.

Airpods, tredje generationen. Foto: Apple
Airpods, tredje generationen. Foto: Apple

Nya Airpods är bättre - men inte Pro

Den 26 oktober släpps även tredje generationen av Airpods. De har utrustats med rumsligt ljud, kortare stavar, svett- och vattentålighet och större tryckfunktionalitet. Det är grejer som bara funnits i dyra alternativet Airpods Pro tidigare. Tredje generationen har dessutom upp till 6 timmars batteritid (och upp till 30 timmar med laddningsetuiet), vilket är bättre än Pro.

Men för 2100 kronor får man inte Pro-modellernas aktiva brusreducering, ventilationssystem för tryckutjämning eller möjlighet att välja storlek på örontopparna.