Säkerhet

Han hackade modern traktor – och spelade Doom på den

John Deere kritiseras för att hindra bönder från att kunna reparera sin egna maskiner. Foto: Press
John Deere kritiseras för att hindra bönder från att kunna reparera sin egna maskiner. Foto: Press

Ända sedan ”Grållens” tid har bönder byggt om sina traktorer. Nu har hackaren Sick Codes tagit det till en ny nivå med ett ”jailbreak” av ett Linuxsystem ombord på en John Deere-traktor.

Publicerad

Besökarna på Defcon i Las Vegas kunde knappt tro sina ögon. Under årets upplaga av it-säkerhetskonferensen demonsterade en hackare och säkerhetsexpert med pseudonymmen Sick Codes att han lyckats få igång en specialanpassad version av det klassiska datorspelet Doom på en 4240-skärm i en John Deere-traktor.

Enligt Sick Codes tog manövern honom flera månader att genomföra. För att lyckas var hackaren tvungen att låsa upp traktorns Linuxsystem med hjälp av ett så kallat ”jailbreak”, vilket tekniskt sett innebär att man hackar maskinen för att skaffa sig högre rättigheter än vad användare vanligtvis har. Detta gav Sick Codes full behörighet (root access) i systemet hos traktorn.

Kritiseras för mjukvarulås

Huvudsyftet var dock aldrig att bara få njuta av Doom i en traktor. Tillverkaren John Deere har tidigare fått skarp kritik för att man använder sig av mjukvarulås som förhindrar att bönder, och andra andra användare, från att kunna uppdatera eller modifiera traktorers programvara på egen hand.

Attackmetoden som Sick Codes upptäckt skulle potentiellt kunna hjälpa bönder att modifera mjukvaran på en traktor i syfte att exempelvis reparera den. Något som bönderna allt oftare alltså behöver betala John Deere eller en återförsäljare för – trots att man redan har lagt stora summor på att köpa maskinen ifråga.

I en intervju med amerikanska Wired berättar hackaren att han lyckats få åtkomst till ”1,5 gigabyte av loggdata” som återförsäljare kan använda för att hitta och diagosticera fel hos traktorerna.

Fjärrlåste traktorer i Ukraina och Kina

John Deeres kontroll av sina uppkopplade datorer sträcker sig bortom mjukvarulås för att förhindra reperationer. Tidigare i år har tillverkaren fjärrlåst maskiner efter att dessa stulits från bondgårdar i Ukraina. John Deere har även låst traktorer på kinesiska byggarbetsplatser på distans.