Övriga nyheter

Han är 5g-forskaren med flest nedladdningar

”Det är klart att det är kul att vara så läst, ungefär som att få många likes på Facebook”, skämtar Fredrik Tufvesson, professor på Lunds tekniska högskola. Foto: Jenny Leyman / TT
”Det är klart att det är kul att vara så läst, ungefär som att få många likes på Facebook”, skämtar Fredrik Tufvesson, professor på Lunds tekniska högskola. Foto: Jenny Leyman / TT

5g-forskaren Fredrik Tufvesson var den mest nedladdade författaren på Lunds universitet förra året. Själv läser han just nu Malcolm Gladwells bok om framgångsfaktorer.

Publicerad

Fredrik Tufvesson är professor i radiosystem, vars forskning lockar vetenskapsmän och ingenjörer från hela världen. De senaste fem åren har hans forskningsrapporter laddats ner mer än 67 000 gånger.

Rapporten om nya mobiltekniker har legat på topp 20-listan hos den inflytelserika ingenjörsorganisationen IEEE sedan resultaten publicerades för två år sedan. Den låg till och med tvåa och trea under några månader.

– Kanske för att vi tog upp vad som är den avgörande skillnaden mellan teori och verklighet när det gäller den nya mobiltekniken massive mimo, och det behöver man veta för att göra bra modeller, säger han.

I massive mimo används hundratals små antenner på en basstation i stället för dagens varianter med två eller fyra antenner. Den tekniken är grundläggande för nästa mobilstandard 5g.

– Det är klart att det är kul att vara så läst, ungefär som att få många likes på Facebook, skämtar han.

Förra året var Fredrik Tufvesson också den mest nedladdade författaren på Lunds universitet. Förutom 5g-rapporten var det hans forskningsresultat om mobil kommunikation mellan bilar som var mest populära.

– Uppkopplade prylar kommer inte bara handla om brödrostar. Mer intressant är uppkopplade bilar, som kör med varandra i stället för mot varandra, och på så sätt kan undvika olyckor och spara bränsle.

Fredrik Tufvesson forskar nu också på radiobaserad positionering, där befintliga radiosignaler används för en bättre lägesbestämning inomhus.

– Det hoppas vi ska kunna resultera i många nya tillämpningar, ungefär som skedde när gps började användas. Men vi vill bestämma position ner på centimeternivå.

Fredrik Tufvesson föredrar att forska på 5g på universitetet i stället för på exempelvis Ericsson.

– Vi samarbetar med Ericsson, men som forskare på universitetet behöver man inte ta industripolitiska hänsyn. Och vi kan utveckla nya lösningar snabbare än företagen. I alla fall innan de bestämt sig för en stor satsning, då har de ju väsentligt mer resurser.

Fredrik Tufvesson

Gör: Professor i radiosystem, Lunds tekniska högskola.

Utbildning: Civiling elektronik LTH, doktor i tillämpad elektronik, Lunds universitet.

Ålder: 46.

Bor: Lund.

Familj: Fru Petra och tre barn.

Fritidsintressen: Sjunger i Allhelgona Motettkör.

Favoritförfattare: Läser just nu Malcom Gladwells bok ”Framgångsfaktorn som skapar vinnarna”, och på nattduksbordet ligger John Williams roman ”Stoner”, som sålde dåligt när den gavs ut 1965, men som i dag är en av vår tids mest oväntade bästsäljare.