Miljö

Gruvdamm riskerar att brista – ”katastrofal översvämning”

En vattenreservoar vid den gamla fosfatgruvan i Piney Point har börjat läcka. Foto: Tiffany Tompkins/AP/TT
En vattenreservoar vid den gamla fosfatgruvan i Piney Point har börjat läcka. Foto: Tiffany Tompkins/AP/TT

Ett vattenmagasin vid en gammal fosfatgruva i Florida i USA riskerar att brista. I ett kontrollerat utsläpp har 130 000 kubikmeter orenat vatten runnit ut från området, för att förhindra en översvämningskatastrof.

Publicerad

Den republikanske guvernören Ron DeSantis har utfärdat nödläge för närliggande områden, och omkring 300 hushåll evakueras.

– Vad vi försöker att förhindra, eller svara på om det blir nödvändigt, är en katastrofal översvämningssituation, säger han på en presskonferens.

Några som inte evakueras är de intagna på fängelset i Manatee County, som ligger i närheten.

– Internerna kommer att flyttas till övervåningen om det blir nödvändigt. Sandsäckar har satts ut runt alla ingångar, säger Randy Warren, talesperson för polisen, till Miami Herald.

Pumpar flygs in

Myndigheter upptäckte att anläggningen läckte orenat vatten ut i vattendrag den 26 mars, vatten som i sin tur rinner ut i Tampabukten.

Till en början försökte man att täta läckan, men när man upptäckte att reservoaren höll på att brista valde man i stället att försöka att lätta på trycket genom att pumpa ut vatten.

– Floridas nationalgarde håller på att släppa av extra pumpar via luften för att i en ännu högre takt minska vattennivåerna i Piney Point-reservoaren, säger DeSantis, och tillägger att det är ett försök att minska skadorna om den brister.

Delvis radioaktivt

Enligt Miami Herald är den främsta oron en totalkollaps, som skulle kunna skicka en sex meter hög flodvåg av förorenat vatten över det omgivande området. Där finns också stora upplag av gips, som är en delvis radioaktiv restprodukt som uppstår vid tillverkningen av fosforsyra.

– För att vara tydlig, vattnet som släppts ut Port Manatee (i Tampabukten) är inte radioaktivt. Det är främst saltvatten från hamnens muddringsprojekt, blandat med dagvatten, säger DeSantis.

Men i det som pumpas ut finns också processvatten från industrianläggningen som innehåller fosfor, kväve och ammoniumkväve. Nivåerna bedöms inte vara hälsofarliga, men kan ställa till problem med övergödning i den känsliga bukten.

Men andra är inte lika säkra. Delstatens demokratiska jordbrukskommissionär Nikki Fried ser krisen som ett resultat av att man ignorerat forskare i årtionden. 1,8 miljarder liter "av smutsigt processvatten kan rinna ut i Tampabukten, det här kan bli en miljömässig katastrof", skriver hon på Twitter.