Grafik

Grafik: Han styr datorn med kindmuskeln

Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

”Ibland upplevs min accent som skandinavisk.” Det skriver Stephen Hawking på webbplatsen där han beskriver tekniken och den syntetiska röst han talar med.

Publicerad

(Ur arkivet: Publicerad augusti 2015)

Stephen Hawking må vara förlamad av sin sjukdom, men det hindrar honom inte från att surfa, kolla mejl eller förbereda föredrag. Allt med hjälp av sitt specialdesignade kommunikationssystem.

Datorn som sitter fastspänd på rullstolen styr han med hjälp av kindmuskeln. En infraröd sensor på glasögonbågen detekterar de ljusförändringar som uppstår av kindens rörelse.

På webbplatsen hawking.org.uk skriver han att han också brukar använda Skype.

”För dem som känner mig kan jag uttrycka mycket genom mina ansiktsuttryck”, konstaterar Stephen Hawking.

Hos Intel, som förser honom med nya datorer vartannat år, arbetar en grupp ingenjörer just nu också med att utveckla ett system för ansiktsigenkänning. Målet är att göra det möjligt för honom att kommunicera med omvärlden på ett snabbare sätt än i dag. Systemet som kallas ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) har utvecklats under flera år av Intel i samarbete med Hawking och nu hoppas företaget att det ska kunna hjälpa fler med liknande behov. Därför finns mjukvaran i systemet nu tillgänglig för nedladdning som öppen källkod för den som vill använda det eller utveckla det vidare.

Den syntetiska röst han talar med skapades under 1980-talet av Dennis Klatt, en pionjär på algoritmer som omvandlar text till tal. Stephen Hawking skriver att vissa tycker att den har en skandinavisk accent, medan andra tycker att han talar som en amerikan eller irländare.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Stephen Hawking

Född: 1942, i Oxford, England.

Mest känd för: Hawkingstrålning, Penrose-Hawkings singularitetsteorem samt boken A brief history of time (Kosmos: en kort historik). Hans liv beskrivs i filmen The theory of everything från 2014.

Familj: Gift med Elaine Mason, tre barn från ett tidigare äktenskap.