Innovation Gensaxen Crispr/Cas9 gör tomater sötare Forskare har hittat ett sätt att göra tomater sötare utan att stressa plantan. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT Japanska forskare har lyckats göra tomater sötare med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9, enligt en studie publicerad i Scientific reports. TT Publicerad 23 nov 2021 kl 07.24 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta Annons Konsumenter i Japan föredrar sötare tomater, vilket redan i dag produceras, men vanligen genom att stressa plantorna och utsätta dem för torka. Detta gör både tomater och skördar mindre, rapporterar Vetenskapsradion. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ genetik crispr nyheter innovation Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta
Rekordvinst för Scania – ”Marknadsandel vi sällan sett” Europa bromsar in. Men Latinamerika håller uppe efterfrågan på lastbilar från Södertäljebaserade Scania – ett tag till i alla fall, enligt vd Christian Levin.
Premium Förslaget för energislukaren ai: en klimatrapport för varje dator Flera forskare försöker lösa problemet med den enorma energiförbrukningen hos stora språkmodeller. ”Användarna behöver få tillgång till alla fakta”.
Eldkastande ”hund” till salu i USA – skjuter nio meter långa eldsflammor Ett amerikanskt företag har lanserat en alldeles speciell robothund. Hunden har fått namnet Thermonator och är utrustad med eldkastare och lasersikte.