Innovation

Geni eller bedragare? SVT granskar stjärnkirurg vid KI

Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand
Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand

Kan hans banbrytande metoder rädda miljontals liv? Eller använder han svårt sjuka patienter som försökskaniner? Med start i kväll sänder SVT en granskande dokumentär om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet.

Publicerad

Den omstridda kirurgen Paolo Macchiarini har gått från hyllat geni till misstänkt bedragare. I den nya dokumentärserien "Experimenten" i SVT granskas hans forskning om mänskliga reservdelar.

Paolo Macchiarini var fram till oktober förra året gästprofessor vid KI. Där genomförde han tre av sina mycket uppmärksammade operationer där svårt sjuka personer fick en ny luftstrupe, belagd med stamceller från deras egna kroppar.

Men efter att två av patienterna avlidit och en tredje har fått intensivvård i mer än två år utreds ingreppen av polis för "vållande till annans död eller vållande till kroppsskada".

Kollegor har anmält honom för forskningsfusk, anklagelser som han dock friades från i augusti förra året efter en intern utredning.

Han är fortfarande senior forskare och föreståndare för centrum för regenerativ medicin på KI. Där utreds nu hans bakgrund efter en artikel i amerikanska Vanity Fair där det framkommer att han har tagit upp falska meriter i sitt CV.

I artikeln avslöjas också häpnadsväckande uppgifter om hur Paolo Macchiarini friat till en producent vid det amerikanska tv-bolaget NBC samtidigt som han var gift. Han ska ha sagt sig vara "personlig läkare" åt påven som också skulle viga paret vid sitt sommarresidens med bland annat den amerikanska presidenten som gäst. Allt har visat sig vara påhittat.

Paolo Macchiarini har hållit sig undan medierna, men i den nya dokumentärserien har journalisten Bosse Lindquist fått tillträde till hans labb på KI och i ryska Krasnodar.

Första avsnittet av "Experimenten" sänds i dag onsdag 13 januari kl 20 på SVT1.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.