Digitalisering

Gänget bakom Bluetail startar på nytt

Fem av grundarna till programvaruföretaget Bluetail, som såldes för 1,4 miljarder för fem år sedan, startar ett nytt bolag. Den här gången handlar det om standardiserad övervakning av data- och telenät. SEB företagsinvest investerar 18 miljoner kronor i det nya bolaget.

Publicerad

Hösten 2000 köptes det lilla svenska programvarubolaget Bluetail upp av amerikanska Alteon Websystems för 1,4 miljarder kronor. Alteon köptes i sin tur av Nortel där Bluetailgänget fortsatte att utveckla sin programvara för att administrera webbaserade it-system.

Nu startar fem av Bluetailgrundarna det nya företaget Tail-f i Stockholm med stora planer för framtiden.

Håkan Millroth - Vi startade utvecklingen i somras. Betaversionen ska vara klar i januari och första produkten skeppas till kund i slutet av första kvartalet nästa år. Till sommaren räknar vi med att vara 15 personer, säger vd Håkan Millroth.

Produkten är en standardiserad programvara för att övervaka och konfigurera växlar och routrar i data- och telenät. Idag utvecklar tillverkarna sin egen programvara men trenden går mot mer standardisering enligt Håkan Millroth.

- Dels blir hårdvaran mer standardiserad vilket gör det enklare att också standardisera programvaran, dels kommer det mer och mer standarder som är jobbiga att implementera. Istället kan man köpa vår programvara.

Kunderna är alla de stora tillverkarna av data- och telekomutrustning som Ericsson och Cisco. Till det ska läggas mellan 300 och 400 små och medelstora företag som gör olika nischprodukter.

- På några års sikt kan den här typen av programvara att behövas även i dataservrar och då talar vi om en gigantisk marknad, säger Håkan Millroth.

SEB Företagsinvest har investerat 18 miljoner kronor i det nya bolaget.

- Vi investerar inte minst i ett antal personer med stor erfarenhet och som varit med om att bygga företag tidigare, säger David Sonnek, på SEB Företagsinvest som också tar plats i företagets styrelse.

För övrigt är Tail-f ett linuxkommando för att titta på det senaste som skrivits i en log.