Digitalisering

Fyra sätt att använda din smartphone med handskar på

Specialsydda vantar. Eller slicka på dem. Tricken för att kunna använda sin smartphone i kylan är många. Foto: All over press
Specialsydda vantar. Eller slicka på dem. Tricken för att kunna använda sin smartphone i kylan är många. Foto: All over press

Vid kyla är det inte kul när din smartphone ringer och vantarna måste av. Här är fyra finurliga sätt att slippa frysa om fingrarna när du vill kommunicera.

Publicerad

Anledningen till att det inte går att använda en mobil med pekskärm när man har vantar på är att den elektriska laddningen som överförs via fukten i dina fingertoppar blockas, uppger professor Jacob Wobbrock vid University of Washington's Information School, för Huffington Post.

Men det går att lura din smartphone att tro att den blir hanterad av fingrar. Här är fyra enkla tricks.

 1. Använd näsan
  Med den här metoden så agerar din näsa precis som ditt finger skulle. Bra vardagssätt att svara på, kallar professor Wobbrock den.
  Nackdelen är att det kräver en något flink näsa och förmågan att titta i kors. Att folk kommer titta konstigt på dig får du vara beredd på.
   
 2. Andas på telefonen eller slicka på handskarna
  Tekniken använder din saliv eller kondensen från din andedräkt för att bilda fukten som normalt kommer från dina fingertoppar. Användaren kan slicka på handsken eller andas på skärmen och sedan swipa så fort som möjligt. Professor Wobbrock anger en stickad vante som optimal eftersom ”vattenmolekyler från andedräkten letar sig in i sprickorna och bildar en bro från ditt finger till skärmen”.
  Nackdelar: Andningstekniken är något inkonsekvent, speciellt i kallt väder. Att slicka på vanten är mer tillförlitligt, men efterlämnar en smak av den i din mun.
   
 3. Använd en köttpinne
  En teknik som enligt Huffington Post blev populär i Sydkorea och som ger upphov till viss skepsism. Men tydligen fungerar den. Fettet som köttpinnen (varför inte en ölkorv?) avger är nog för god ledningsförmåga och gör att skärmen känner igen det även vid låga temperaturer.
  Nackdelar: Du måste ha en pinne gjord av kött med dig. Alltid.
   
 4. Används smartphonevantar
  Vantar utformade för att användas på mobiler med pekskärm behöver inte fukten som beskrivs i de andra metoderna. Det är för att ledningstrådar är insydda i vantarnas fingertoppar.
  Nackdelar: Du måste köpa speciella vantar och se till att ha dem på varje gång telefonen ringer.
   

Följ Ny Teknik på Facebook!