Tekniknyheter

Fri surf på sociala nätverk - om du sköter dig

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Operatören Tre var först ut med fri musikstreaming för kunderna. Nu svarar Telia med att undanta trafiken till de stora sociala nätverken från datapotterna.

Publicerad

Kunderna måste dock lova att inte hata på nätet.

Mobilkunderna är hyfsat trogna sina operatörer och förändringen i marknadsandelar mellan de fyra stora på marknaden, Telia, Tele|2, Telenor och Tre, brukar hålla sig runt någon procentenhet varje år. Det är dock inte samma sak som att det saknas konkurrens. Abonnemangsformerna förändras oavbrutet och operatörerna letar ständigt efter nya sätt att locka till kunder och behålla de befintliga.

Tre införde förra året fri surf på musiktjänster som Spotify, Tidal, Deezer med flera. Nu kontrar Telia, som första operatör i världen, med fri surf på sociala medier som Facebook, Instagram, Messenger WhatsApp med flera utan att det belastar datapotten. I båda fallen handlar det om väldigt stora datamängder som operatörerna bjuder kunderna på. Olika undersökningar bedömer att nätverken står för 15-30 procent av datatrafiken.

– De sociala nätverken är en viktig del av kommunikationsmönstret idag, det är limmet i familjernas vardagspussel och bland de viktigaste vi levererar till kunderna är kommunikationen med familj och nära vänner. Det betyder inte att vi ändrar vår fundamentala affärsmodell som handlar om mobil data. Vi kommer fortfarande att ha olika storlekar på våra datahinkar, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär.

Telias erbjudande har dock ett litet förbehåll. För att få surfa fritt måste kunden "lova att vara schysst" och inte ägna sig åt näthat. Telia samarbetar antimobbningsorganisationen Friends och driver också kampanjen #hatahat för "ett mer kärleksfullt internet". Några kontroller av kundernas inlägg på nätverken kan dock Telia inte göra.

– Vi vill verkligen ta en tydlig position kring vad vi tycker är ett schysst beteende på nätet. Även om alla älskar de sociala nätverken så finns det en negativ sida med näthat och mobbning som inte är okej, säger Jonas Hasselberg.