Premium

Förstärkaren får plats på ett chip – kan ge laserkommunikation med Mars

Forskarna är först med att skapa en brusfri optisk förstärkare, och har lyckats krympa hårdvaran flera tusen gånger. Nasa är intresserade av lösningen som kan öppna för laserkommunikation med Mars.

Publicerad

Optiska förstärkare används i alla möjliga sammanhang, exempelvis i fiberoptiska system för internet. Konventionella optiska förstärkare genererar dock så kallat överskottsbrus som gör att signalens kvalitet försämras. I mer än tio år har Chalmersforskare arbetat med att utveckla en parametrisk förstärkare som inte utvecklar något brus alls – och nu har de presenterat resultatet.

Peter Andrekson är chef för fotonikavdelningen vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers. Han berättar att det inte går att hitta bättre brusegenskaper – samtidigt är deras chip mycket mindre än föregående förstärkare med lågt brus. Det är även mindre än de så kallade erbium-dopade fiberförstärkare som används kommersiellt. Tidigare rymdes forskarnas hårdvara i fyra totalt 70 cm höga trummor, nu gör ett 2x2 cm stort chip samma jobb utifrån utifrån samma princip – Kerr-effekten.    ‘

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här