Populärteknik

Första svensken i tuffaste tävlingen

I tävlingen X-Alps ska Erik Rehnfeldt skärmflyga i Alperna mellan Salzburg och Monaco. Foto: Red Bull X-Alps
I tävlingen X-Alps ska Erik Rehnfeldt skärmflyga i Alperna mellan Salzburg och Monaco. Foto: Red Bull X-Alps
Fågelvägen är rutten i X-Alps drygt 1 000 km men sträckan som de tävlande flyger blir minst dubbelt så lång. Foto: Red Bull X-Alps
Fågelvägen är rutten i X-Alps drygt 1 000 km men sträckan som de tävlande flyger blir minst dubbelt så lång. Foto: Red Bull X-Alps

För första gången har en svensk kvalificerat sig för tävlingen där man ska skärmflyga en över 100 mil lång bana genom Alperna.

Publicerad

5 juli ställer sig Erik Rehnfeldt på startlinjen i Salzburg i en äventyrstävling som anses vara en av de tuffaste i världen. Det är första gången en svensk ställer upp i X-Alps som går ut på att skärmflyga en över hundra mil lång bana i Alperna med mål i Monaco.

Första timmen löper de 33 tävlande upp till berget Gaisberg för att ge sig ut på den första flygetappen. Där gäller det att med hjälp av erfarenhet och en väderbedömning välja rätt tidpunkt för start och snabbt hitta termik som kan lyfta piloterna till flera tusen meters höjd. För det gäller att göra flygetapperna så långa som möjligt och se till att de leder till högt belägna landningsplatser i väntan på nästa flyg. Annars får man gå, springa eller klättra upp till en ny höjd för att hitta nästa lämpliga startplats.

Reglerna för tävlingen är att man till fots eller med flygskärmen ska passera tio brytpunter på vägen mellan Salzburg och landningsplatsen på en flotte i Monaco. Men man har bara chans att vinna om man flyger mycket och slipper gå eller klättra allt för långa och branta sträckor.

Vid förra tävlingen som avhölls 2013 vann schweizaren Chrigel Maurer för tredje gången i rad. Han nådde Monaco efter sex dagar, 23 timmar och 40 minuter. På den tiden flög han 2 288 km och tog sig fram till fots 268 km.

Alla tävlande är försedda med gps-utrustning som gör att man kan följa deras väg i realtid via en karta på tävlingens webbplats.

Just nu är Erik Rehnfeldt i full färd med att rekognosera banan och besöka så många av brytpunkterna som möjligt innan tävlingsstarten, skriver han i sin blogg.

Flygsporten som passar alla

Skärmflyg är den billigaste och mest lättillgängliga sporten för den som vill flyga på egen hand.

En nöbörjarkurs tar en vecka och kostar omkring 8 000 kronor. För en komplett utrustning med flygskärm, sittsele och en fallskärm för nödsituationer får man betala drygt 30 000 kronor. Allt detta ryms i en ryggsäck som kan väga så lite som tolv kg.

De flesta skärmflygare föredrar bergstrakter där man startar från en lämplig höjd. Sedan gäller det att helst hitta uppvindar som gör att man kan stiga riktigt högt och flyga långt. Då kan man ta sig upp flera tusen meter och flyga tiotals mil.

I Sverige är det främst Åre som lockar bergsflygarna. Men många skärmflygklubbar runt om i landet använder en motordriven vinsch som via en upp till 1 000 meter lång vajer drar upp piloten några hundra meter där jakten på termik tar vid. Eller bara början på ett lugnt nerflyg där man landar efter kanske en kvart om uppvindarna saknas.

Man kan även flyga på ett så kallat hang. Då utnyttjar man vindar som tvingas upp för en sluttning för att flyga fram och tillbaka längs hanget. Den populäraste platsen för hangflyg i Sverige är Kåseberga i Skåne där man flyger längs havsstranden och kan vara i luften flera timmar under ett flyg.

Ett alternativ till "vanligt" skärmflyg är så kallad paramotor. Då hänger man en motordriven propeller på ryggen och startar från någon öppen plats. Fördelen här är att man vare sig behöver berg, vinsch eller hang för att fri som fågeln ge sig upp i luften och se världen från ovan.

I Sverige finns omkring 1 200 licensierade skärmflygare och sporten passar för de flesta från 16 år till långt upp i pensionärsåldrarna.

För den som vill veta mer är Svenska Skärmflygförbundets webbplats en bra ingång.

Om man är osäker på om skärmflygning är en passande sport kan man testa och göra ett tandemflyg tillsammans med en erfaren specialutbildad pilot. Sådana flyg erbjuds både som bergs-, vinsch- och hangflyg på flera platser i Sverige.