Populärteknik

Första svensken i tuffaste tävlingen

I tävlingen X-Alps ska Erik Rehnfeldt skärmflyga i Alperna mellan Salzburg och Monaco. Foto: Red Bull X-Alps
Fågelvägen är rutten i X-Alps drygt 1 000 km men sträckan som de tävlande flyger blir minst dubbelt så lång. Foto: Red Bull X-Alps

För första gången har en svensk kvalificerat sig för tävlingen där man ska skärmflyga en över 100 mil lång bana genom Alperna.

Publicerad

5 juli ställer sig Erik Rehnfeldt på startlinjen i Salzburg i en äventyrstävling som anses vara en av de tuffaste i världen. Det är första gången en svensk ställer upp i X-Alps som går ut på att skärmflyga en över hundra mil lång bana i Alperna med mål i Monaco.

Första timmen löper de 33 tävlande upp till berget Gaisberg för att ge sig ut på den första flygetappen. Där gäller det att med hjälp av erfarenhet och en väderbedömning välja rätt tidpunkt för start och snabbt hitta termik som kan lyfta piloterna till flera tusen meters höjd. För det gäller att göra flygetapperna så långa som möjligt och se till att de leder till högt belägna landningsplatser i väntan på nästa flyg. Annars får man gå, springa eller klättra upp till en ny höjd för att hitta nästa lämpliga startplats.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här