Populärteknik

Första robonauten på Discoverys sista resa

Robonaut 2 hälsar på astronauten Michael Barratt, som också ska med på resan till ISS.
Robonaut 2 hälsar på astronauten Michael Barratt, som också ska med på resan till ISS.

När rymdfärjan Discovery gör sin sista resa på onsdag blir en av passagerarna en robot. Robonaut 2 kommer aldrig att återvända.

Publicerad

Epoken med de amerikanska rymdfärjorna går mot sitt slut. På onsdag 3 november klockan 20.52 svensk tid gör färjan Discovery sin sista resa. Sedan premiärturen i augusti 1984 har Discovery gjort 39 resor, mer än någon av de andra färjorna.

Med på sista resan till rymdstationen ISS följer den första människoliknande roboten, Robonaut 2, eller kort R2. Ett test för att se om den här typen av maskiner kan vara till nytta i rymden och på vilket sätt de kan interagera med människor i rymdmiljö.

R2 har utvecklats tillsammans med GM. Den väger 150 kg, har 80 cm långa armar med sju frihetsgrader som orkar lyfta 10 kg. Handen har 12 frihetsgrader, fyra i tummen, tre i pek- och långfinger och en i ring- respektive lillfinger.

I huvudet bakom visiret döljer sig fyra kameror, i munnen sitter en ir-kamera som hjälper till med avståndsbedömningen.

Hjärnan består av 38 Power PC-processorer, och för att få plats har hjärnpaketet placerats i magen. Under utvecklingen har R2 drivits med växelström, men på ISS blir det 120 volt likström som gäller.

Några ben har inte robonauten utrustats med, men sådana förflyttningsredskap kan ju synas överflödiga i det tyngdlösa tillstånd som

R2 ska få pröva på städjobb inne i ISS moduler och efter uppgradering för att fungera i vakuum kanske även få vara med om rymdpromenader och jobb på utsidan av rymdstationen. Då får robonauten ta på sig en guldfärgad ryggsäck med batterier.

Robonaut 2 kommer inte att få resa tillbaka till jorden. Den blir kvar när de sista människorna lämnar ISS.

Efter Discoverys avskedsfärd finns en resa med färjan Endeavour planerad till februari 2011 och en med Atlantis i juni samma år. Finansieringen av den sista resan är dock ännu inte klar.

Den första testfärden med en rymdfärja i omloppsbana gjordes 1981. Det var Columbia som gjorde den färden. Året därpå gjorde Columbia sin första resa med astronauter ombord.

Columbia bröts sönder under återinträdet i atmosfären 2003. Samtliga ombord omkom. Rymdfärjan Challenger exploderade kort efter start 1986, även vid den olyckan omkom hela besättningen.