Populärteknik

Första mobilsatelliten i rymden

Androidmobilen Google Nexus One har monterats i en så kallad Cubesat som nu cirklar runt jorden. Foto: SSTL
Androidmobilen Google Nexus One har monterats i en så kallad Cubesat som nu cirklar runt jorden. Foto: SSTL

Mobilen Google Nexus One har placerats i en bana runt jorden och ska bland annat testa om "ingen kan höra dig skrika i rymden".

Publicerad

För första gången har en mobiltelefon skjutits upp i rymden och bivit en egen satellit som gått in i bana runt jorden.

Det är brittiska forskare vid Surrey Space Center och Surrey Satellite Technology, SSTL, som ligger bakom projektet som döpts till Strand-1.

Mobilen Google Nexus One med operativsystemet Android är placerad i en minisatellit av typ Cubesat som lyftes upp med en raket från Indien den här veckan.

Forskarna ska bland annat undersöka hur en vanlig kommersiell mobil klarar  förhållandena i rymden och ska dessutom genomföra både vetenskapliga och mer underhållande experiment. Man ska bland annat spela upp ljud i en högtalare och försöka spela in dem genom mobilens mikrofon. Allt för att testa påståendet i filmen Alien från 1979 där det sägs att ingen kan höra dig skrika i rymden, skriver SSTL i ett pressmeddelande.

Besökare på projektets webbplats ska även få önska sig bilder av jorden som ska tas med mobilens kamera.

I ett lite mer seriöst experiment ska forskarna testa om funktioner i satellitens eget operativsystem kan föras över till mobilen så den kan ta över kontrollen av satelliten.

Hela satelliten väger 4,3 kg och kostar enligt forskarna bara lite mer än en familjebil i premiumklassen.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/D3-iPso6Zy4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>