Populärteknik

Första bilderna av en planetfödsel

Av de tre planeterna som fotograferats är en under framväxt och de övriga två förmodligen färdigbildade. Foto: NPG Press
Av de tre planeterna som fotograferats är en under framväxt och de övriga två förmodligen färdigbildade. Foto: NPG Press

För första gången har astronomer lyckats fotografera en planet som just nu bildas.

Publicerad

Astronomer vid University of Arizona har upptäckt en planet som nu bildas vid stjärnan LkCa15 och lyckats fotografera födelsen, vilket sägs vara första gången en sådan händelse kunnat dokumenteras, skriver Science News.

Då avståndet till stjärnan där planeten finns är 450 ljusår så är det i själva verket nästan 500 år gamla händelser som ses men då bildandet av en planet tar många miljoner år så är "nu" ändå en relevant tidsangivelse.

De grå fälten runt planeterna i bilden som publicerats är en så kallad protoplanetär skiva bestående av tät gas främst bestående av vätgas som är uppblandad med damm som är byggmaterialen för planeten som nu bildas.

Temperaturen i gasen har uppmätts till 10 000 grader Celsius vilket är dubbelt så mycket som temperaturen på solens yta.

Enda sättet att få gasen så het är om den faller mot en spirande planet vars massa inte är mer än tio gånger större än Jupiter, skriver Science News.

De övriga två planeterna i bilden visar inga tecken på att omges av lysande vätgas vilket kan tyda på att de är färdigbildade.