Opinion

”Först i efterhand ser du hur snabbt det har gått”

Per Danielson, Ny Tekniks chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, Ny Tekniks chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Analysföretagen och experterna är påfallande träffsäkra när det kommer till övergripande trender, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Att skriva om trender inför ett nytt år är alltid roligt och intressant. Analysföretagen spottar ut sig analyser. Vi på redaktionen försöker tolka och prata med experter. Det är inte alltid de får rätt. Utvecklingen inom vissa områden går segare än förväntat medan det går fortare än väntat inom andra. Men analysföretagen och experterna är påfallande träffsäkra när det kommer till övergripande trender.

Ofta handlar det om trender som vi inte märker av i vår vardag utan det krävs en titt i backspegeln för att förstå hur snabb utvecklingen är. Den digitala sticker såklart ut. Men vi ser även att vi är på väg mot stora skiften inom fordons- och energisektorn. Här listar vi de hetaste trenderna inom just dessa tre områden.

Läs och bidra gärna med dina insikter och åsikter via mejl eller direkt på nyteknik.se när innehållet publiceras där.

Strax före julhelgerna publicerade vi flera artiklar om kryptovalutan bitcoin. Värderingen har skjutit i höjden och det har ökat allmänintresset för digitala valutor. Många har svårt att förstå hajpen. Tvivlet kring bitcoins framtid är stort hos skeptikerna. Helt klart är att det kommer att ske mycket inom området digitala valutor kommande år. Detsamma gäller för den bakomliggande blockkedjetekniken som allt fler visar intresse för.

Läs mer om bitcoin här. På nyteknik.se finns även bra grafik att ladda hem för alla som vill lära sig mer om blockkedjan och bitcoin.

Glöm inte att nominera bidrag till Sveriges bästa startuplista – 33-listan. Vi behöver som alltid ett bra underlag för att kunna göra så bra analyser och utvärderingar som möjligt. Vi lägger ner stora resurser på att lyfta fram Sveriges 33 hetaste teknikstartuper.

Samtidigt som detta skrivs är före detta 33-bolaget Spotify på väg mot en stor börsnotering. Ett bevis på att entreprenörskap och modet att bryta barriärer betalar sig. Nu vill vi hitta nästa svenska stora succé.