Opinion
Forskning full av fantasi

Ericssonchefen Hans Vestberg väckte uppmärksamhet på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas för några veckor sedan när han demonstrerade hur olika elektronikprylar kan kopplas ihop med hjälp av den mänskliga kroppen.
Kapacitiv koppling, kallas det. Fenomenet är inte nytt, men det har hittills inte utnyttjats kommersiellt. Nu bereder Ericsson vägen för att denna teknik ska kunna tas i bruk. Inom några år kan det bli möjligt att koppla ihop mobiltelefonen med tv-skärmen bara genom att röra vid dem. Enkelt, snabbt och billigt ska det bli. Verkligen fantasieggande.
Vi ska inte köra miljöbilarna på mat. Så har resonemanget gått i flera år. Och forskningen har koncentrerats mot att ta fram etanol ur restprodukter från jord- och skogsbruk.
En svensk testanläggning har byggts, till stor del med skattepengar. Men lagom till att tekniken nu ser ut att fungera hotas anläggningen av nedläggning. Det är svårt att hitta finansiärer till svenska anläggningar. En av aktörerna tycker att spelreglerna för etanol ändras för ofta.
Risken är att vi blir tvungna att lita till utländsk cellulosaetanol. Flera stora anläggningar är på väg att dra i gång produktionen.
Industriell framställning av fisk, är det framtiden? Med framgång har en fiskodlare lyckats producera gös i en fabriksanläggning på land. Fullt möjligt är det att producera även annan fisk och skaldjur, utan att produktionen behöver leda till övergödning. Helt klart en angelägen satsning när det vilda beståndet hotas av utfiskning och efterfrågan på fisk bara ökar.