Innovation

Forskare visar att vår biologiska ålder kan ställas tillbaka

Nu har en liten studie genomförd av forskare i Kalifornien demonstrerat att den biologiska åldern kan ställas tillbaka på medicinsk väg. Foto: TT

Personerna i studien fick sin biologiska ålder sänkt med i genomsnitt 2,5 år, skriver Nature. Resultatet har publicerats i Aging Cell. "Det känns ganska futuristiskt", säger Steve Horvath, professor i genetik och biostatistik, och en av forskarna bakom studien.

Publicerad

När vi talar om ålder menar vi oftast den kronologiska. Men vår biologiska ålder – som kan bestämmas genom att analysera ett antal biomarkörer – sägs ge en mer korrekt beskrivning av hur mycket vi åldrats. Den biologiska åldern kan vara lägre eller högre än den kronologiska.

Nu har en liten studie genomförd av forskare i Kalifornien demonstrerat att den biologiska åldern kan ställas tillbaka på medicinsk väg. Under ett år fick nio friska personer en cocktail av tre vanliga läkemedel: ett tillväxthormon och två diabetesmediciner. Resultatet var överraskande: den biologiska åldern hade sänkts med i genomsnitt 2,5 år och deltagarnas immunförsvar visade tecken på föryngring.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här