Innovation
Forskare visar att vår biologiska ålder kan ställas tillbaka

Personerna i studien fick sin biologiska ålder sänkt med i genomsnitt 2,5 år, skriver Nature. Resultatet har publicerats i Aging Cell. "Det känns ganska futuristiskt", säger Steve Horvath, professor i genetik och biostatistik, och en av forskarna bakom studien.
När vi talar om ålder menar vi oftast den kronologiska. Men vår biologiska ålder – som kan bestämmas genom att analysera ett antal biomarkörer – sägs ge en mer korrekt beskrivning av hur mycket vi åldrats. Den biologiska åldern kan vara lägre eller högre än den kronologiska.
Nu har en liten studie genomförd av forskare i Kalifornien demonstrerat att den biologiska åldern kan ställas tillbaka på medicinsk väg. Under ett år fick nio friska personer en cocktail av tre vanliga läkemedel: ett tillväxthormon och två diabetesmediciner. Resultatet var överraskande: den biologiska åldern hade sänkts med i genomsnitt 2,5 år och deltagarnas immunförsvar visade tecken på föryngring.
– Jag hade väntat mig att klockan skulle bromsas, men inte ställas tillbaka. Det känns ganska futuristiskt, säger Steve Horvath, professor i genetik och biostatistik, och en av forskarna bakom studien, till Nature.
”Det är lite som rost på en bil”
Steve Horvath räknas som en av pionjärerna när det gäller metoder för att analysera biologisk ålder. Horvaths epigenetiska klocka, som den kallas, anses vara det mest precisa mätinstrumentet för tillfället. Med hjälp av hundratals biomarkörer kan Horvaths klocka ge en detaljerad bild av en människas epigenom.
Till skillnad från vårt genom – som utgör våra ursprungliga och statiska data – så är vårt epigenom dynamiskt. Det förändras över tid och beroende på miljö. En del av processen bakom detta kallas metylering, kemiska reaktioner som taggar dna och påverkar genuttryck. Epigenomets förmåga att påverka genuttryck betyder att det kan åsidosätta genomet.
– Det är lite som rost på en bil. Dna-molekyler upplever kemiska förändringar som kan tolkas som rost. I takt med att vi blir äldre så ändras saker på molekylen och dessa förändringar är metylering. Genom att mäta mängden ”rost” så kan du mäta åldern, har Steve Horvath förklarat under en intervju med Life Extension Advocay Foundation.
Studien gick ut på att undersöka om det på ett säkert sätt gick att återföra vävnad till brässen, ett organ beläget mellan lungorna högt upp i bröstkorgen. Brässen är en viktig del av immunförsvaret, bland annat för att det väljer ut vilka T-celler som är funktionella.
Tidigare studier på djur och människor har indikerat att tillväxthormon kan stimulera regenerering av brässen. Men tillväxthormon, skriver Nature, kan dessvärre öka risken för att utveckla diabetes. Därför inkluderade försöket också två diabetesmediciner, däribland metformin. Valet av metformin lär inte ha varit en tillfällighet: det beprövade och billiga läkemedlet har på senare år visat sig ha egenskaper som tycks kunna bromsa människors åldrande.
Iaktta försiktighet
Resultatet som nu publicerats i Aging Cell visade att antalet blodceller hade återställts i nivå med en yngre biologisk ålder, samt att ackumulerat fett i brässen hade ersatts med ny vävnad.
Samtidigt finns det skäl att iaktta försiktighet. För det första var studien liten, med endast nio vita män i åldrarna 51 till 65 år. För det andra saknades en kontrollgrupp.
– Det är möjligt att det finns en effekt. Men resultaten är inte klockrena eftersom studien är liten och inte väl kontrollerad, säger Wolfgang Wagner, biolog vid universitetet i Aachen.
Steve Horvath har dock tidigare uttryckt stora förhoppningar om vad som skulle kunna åstadkommas med hans biologiska klocka.
– Min förhoppning är att till och med min generation kommer att ha nytta av den. Min dotter bör absolut ha något att vinna på den. Jag skulle bli totalt chockerad om den generationen inte lever 20 år längre. På det planet är jag väldigt optimistisk.