Populärteknik

Forskare: Ren otur bakom dinosauriernas död

En gigantisk meteorit blev dinosauriernas baneman. Men att nedslaget fick sådana kataklysmiska effekter berodde till stor del på slumpen, hävdar ny forskning.

Publicerad

För cirka 66 miljoner år sedan satte ett gigantiskt meteoritnedslag punkt för dinosauriernas era på jorden.

Enligt en numera allmänt vedertagen hypotes ska nedslaget ha skett på Yucatanhalvön, som är en del av det östra mexikanska fastlandet.

Exakt vad det var som orsakade dinosaurernas död efter nedslaget är fortfarande omtvistat.

Nu presenterar forskare på Tohoku-universitet i Japan en ny hypotes som de menar kan vara nyckeln till att förstå dinosauriernas undergång.

Enligt forskarna var den främsta orsaken till meteoritens katastrofala effekt att enorma mängder sot samlades i atmosfären efter nedslaget.

Läs mer:

Endast 13 procent av jordens yta innehåller tillräckliga mängder kolväte för att kunna bilda den katastrofala mängden av sot. Och Yucatanhalvön är en del av de 13 procenten av jordytan.

Om meteoriten hade landat på en annan plats är det inte säkert att lika stora sotmängder hade bildats, hävdar forskarna.

- Dinosaurierna hade otur, säger Kunio Kaiho, professor på Tohoku-universitet, till Guardian.

Hypotesen som Kunio Kaiho och hans kollegor har dock mötts av kritik från kollegor i forskarvärlden.

- Procenttalet som de citerar bygger till stor del på rena antaganden. Asteroidnedslaget skapade stora mängder sot, men det var inte den främsta orsaken till dinosauriernas död, säger geofysikern Sean Gulick till The Washington Post.