Samhälle

Forskare på jakt efter dna från vita älgar

En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen / TT
En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen / TT

Under årets älgjakt hoppas forskare få tillgång till dna från några av landets vita älgar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varför älgarna är vita och hur många det finns i Sverige är frågor som forskarna letar svar på.

Publicerad

– Vi vill se om vi kan hitta den genetiska bakgrunden till den vita färgen, säger forskaren Sofia Mikko, som leder arbetet kring älgarna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, till radion.

Om ett jaktlag fäller en vit älg hoppas hon kunna få en liten muskelbit att undersöka – men en sak vill hon poängtera:

– Det ska inte fällas några vita älgar bara för den här sakens skull.

Ingen vet hur många vita älgar det finns i landet. 2017 uppskattades antalet vita älgar i vara mellan 50 och 100, men siffran bedömdes som mycket osäker.

– Om vi skulle hitta den här genetiska varianten, då skulle vi kunna göra en populationsstudie, och se hur vanligt det är runt om i hela Sverige, säger Sofia Mikko.

Särskilt Värmland har blivit känt för sina vita älgar, där de tros öka i antal. De har också setts i till exempel Bohuslän.

Vita älgar får skjutas precis som vanliga älgar, men många jaktlag har själva valt att freda dem, har jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen i Värmland tidigare berättat för P4 Värmland.