Populärteknik

Forskare kan ha hittat gasjättes exponerade kärna

Konstnärlig tolkning av en Neptunusplanet i Neptunusöknen. Det är sällsynt att hitta ett objekt av denna storlek och densitet så nära sin stjärna. Foto: University of Warwick/Mark Garlick

En nyupptäckt exoplanet tycks vara den exponerade kärnan från en gasjätte. Det kan ge nya ledtrådar om vad som finns i planeternas inre.

Publicerad

Exoplaneten TOI 849 b ligger ungefär 734 ljusår bort från oss. Den har en radie nästan 3,5 gånger större än jordens och en massa ungefär 39 gånger så stor. Men dess atmosfär utgör inte mer än 4 procent av den totala massan, vilket är väldigt lite för en planet av den storleken.

”Vi kan förvänta oss att en så massiv planet har anhopat stora mängder väte och helium när den bildades, och växa sig till något som liknar Jupiter. Det faktum att vi inte ser dessa gaser låter oss veta att detta är en exponerad planetär kärna. Det här är första gången som vi har upptäckt en intakt exponerad kärna i en gasjätte runt en stjärna”, säger astronomen David Armstrong vid University of Warwick i ett uttalande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här