Innovation

Forskare försökte bota hiv-positiv cancerpatient med Crispr

Kan man behandla både cancer och hiv med gensaxen Crispr – på en och samma gång? Forskare har testat på en vuxen patient.

Publicerad

Proteinet CCR5 gör det möjligt för hiv-virus att invadera mänskliga immunceller. I människor utan CCR5 kan viruset inte spridas eller reproduceras. Det är skälet till att den i dag ökände forskaren He Jiankui siktade in sig på just detta protein när han använde gensaxen Crispr för att försöka göra ett par tvillingflickor resistenta mot hiv, redan i embryostadiet.

Forskare i Kina har nu undersökt möjligheten att behandla en vuxen patient med samma gensax för att bota denna från både cancer och hiv, på en och samma gång, berättar Wired.

Först genredigerade forskarna stamceller donerade från en frisk person med Crispr, så cellerna inte bara skulle omintetgöra den sjuka patientens cancer utan också förstöra CCR5-proteinet. Sedan behandlades patienten med kemikalier och strålbehandling, för att ge plats för stamcellerna som skulle pumpas in intravenöst.

Patienten ska två år efter behandlingen vara vid god hälsa och cancern ha gått i remission, rapporterar forskarna själva i New England Journal of Medicine. De genredigerade stamcellerna har överlevt, och en liten andel ska fortfarande bära på CCR5-mutationen. Men patienten är ännu hiv-positiv och behöver därför fortsatt läkemedelsbehandling.

Även om resultatet inte blev det önskade menar experter att försöket tyder på att Crispr kan vara en säker behandlingsmetod, och ett framtida alternativ till konventionella läkemedel. Genredigeringen bedöms ha skett exakt, och de redigerade stamcellerna ska inte ha orsakat några biverkningar hos patienten.