Övriga nyheter

Formgivarnas favorit – en ny biokomposit

Lampan w101, designad av Claesson Koivisto Rune, är gjord av ark av det nya materialet som laminerats samman. Premiärvisades vid designveckan i Milano 2010.
Lampan w101, designad av Claesson Koivisto Rune, är gjord av ark av det nya materialet som laminerats samman. Premiärvisades vid designveckan i Milano 2010.

I dagarna startar Södra sin produktionslinje för en ny biokomposit, baserad på cellulosa och polymeren pla. Materialet har redan fått stor uppmärksamhet i designvärlden.

Publicerad

En barnstol, en elegant lampa och så en pryl som inte föreställde någonting alls. De tre exemplen, som bland annat visats upp på designmässan i Milano, har hjälpt Södra att lansera det nya materialet Durapulp. En komposit utvecklad i samarbete med Innventia (före detta STFI-Packforsk).

Nu drar Södra igång tillverkningen av det nya materialet i en ny linje vid fabriken i Värö.

– Vi har några kunder inom olika segment som vi arbetar nära tillsammans med för att få in Durapulp i deras tillverkning och produktion. Desutom har vi en en stor grupp moderna designers inom möbelindustrin som är intresserade av att använda Durapulp. Det har gjort att vi tagit beslutet om att göra investeringen, säger Malin Andersson, projekt-ledarchef för Durapulp hos Södra.

– Materialet har egenskaper mellan plast och cellulosa. Det är intressant både för användare som söker ett starkare alternativ till cellulosa, och för andra som vill ha ett grönare alternativ till plast eller söker ett material med en varmare känsla.

Durapulp består av cellulosafibrer i kombination med pla, polymjölksyra, en bioplast som kan framställas av exempelvis majsstärkelse eller cellulosarester. Södra vill dock inte avslöja detaljer i tillverkningsmetoden.

Materialet kommer att säljas i bal, som en massa. Av massan kan man göra ark och laminera. Ett annat alternativ är att slamma upp massan, våtforma den till ett råämne som sedan varmpressas. Vid uppvärmningen ”aktiveras” materialet och bildar en komposit som står emot väta och är starkare och styvare än cellulosa.

Just så tillverkas barnstolen Parupu, formgiven av designbyrån Claesson Koivisto Rune. Det våtformade ämnet har ungefär samma utseende och styrka som en äggkartong, medan den färdigpressade stolen tål att en vuxen person står på den.

Dessutom kan man använda Durapulp i stället för vanlig cellulosa-massa, när man vill göra papper som är extra tåligt mot väta och slitage.

Kom och känn på kompositen

I ett samarbete med Ny Teknik kommer Materialbiblioteket i Stockholm att under en månad ställa ut prov på Durapulp. Hit kan du som är konstruktör, designer eller arkitekt komma och handgripligen bekanta dig med materialet.

Materialbiblioteket ligger vid Telefonplan i Stockholm och har samlingar av och information om en lång rad olika material och metoder.

Öppettider: tisdag, onsdag och torsdag 10–15. Lunchstängt 12–13.

Gratis entré.