IoT-podden

”Fördelarna med iot syns ännu inte”

Örjan Larsson gästar IoT-poddens åttonde avsnitt. Foto: Fredrik Karlsson
Örjan Larsson gästar IoT-poddens åttonde avsnitt. Foto: Fredrik Karlsson

IOT-PODDEN. Vad gör man när kunden digitaliserar och vill ha dig uppkopplad i samma system? Andas lugnt och hänger på, råder experten i IoT-podden.

Publicerad

Maskiner som kommunicerar är vardag i industrin. Men fortfarande är det mycket telefonsamtal, mejl och handpåläggning i administrationen.

– När det kommer till de stora fördelarna, vad industriellt iot egentligen handlar om, har det inte tagit fart ännu. Man väntar fortfarande på att standarder med mera ska komma på plats, säger Örjan Larsson som gästar IoT-podden och pratar om digitala leverantörskedjor.

Han är senior analytiker på Blue Institute, expert på industrins digitalisering och involverad i ”Den digitala stambanan”. Projektet görs i samarbete mellan programmen Produktion 2030 och Processindustriell IT (Piia) och finansieras av Vinnova. Förstudien är avklarad och planeringen av fortsättningen påbörjas inom kort.

Här nedanför kan du lyssna till iot-podden 8: Digitalisera mera – så effektiviseras värdekedjan:

Och det handlar till stor del om relationerna mellan företag.

– Begreppet ”smart industri” handlar mycket om en datadriven industri. Med mer kvalitativ data får vi en effektiv industri och det gäller också flödet till industrin med leverantörer av olika tjänster, säger Örjan Larsson.

I dag rings ofta en order in. Den skrivs ut. Läggs in i system. Följs upp i flera led. Här finns möjligheter att få ihop tillverkande företag och dess leverantörer i samma system.

Fast Örjan Larsson vill inte skrämma upp någon leverantör som är rädd att halka efter.

– Digitaliseringen är demokratisk. Infrastrukturen är inte dyr och den tillhandahålls av de stora teknikjättarna, som kommer med färdiga plattformar. Det viktiga är att vara bra på något, så att man kan tillföra industrin ett värde, säger Örjan Larsson, och han tillägger i IoT-poddens avsnitt om digitala leverantörskedjor:

– För att hänga med i digitaliseringen behövs bara en idé och ett kreditkort.