Innovation

FN-studie: Bara ett land är bättre än Sverige på innovation

Foto: Rafal Rodzoch
Foto: Rafal Rodzoch

En ny studie visar att vi är näst bäst i världen på innovation. Här är länderna på topp 10-listan.

Publicerad

Det är schweizarna som slår oss, men i övrigt är Sverige bättre än alla världens länder när det kommer till innovation. Det resultatet visas i alla fall i en ny studie från FN:s immateriellrättsorganisation WIPO, som görs i samarbete med universiteten Correll och Insead.

Det gäller att skydda sina värden, menar PRV, Patent- och registreringsverket i en kommentar om studien.
– Att Sverige fortsätter att ligga i topp år efter år är ett tydligt bevis på att svenska företag fortsätter att vara innovativa. Det finns en tydlig koppling mellan framgångsrika innovationer och en strategisk hantering av de immateriella tillgångarna i företaget, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV i ett uttalande.

Dock ska det sägas att Sverige också toppade EU:s rankningslista över innovationer i unionen 2019. Efter Sverige kom då Finland, Danmark och Nederländerna. Årets innovationsindex för unionen visar att den europeiska innovationskraften har ökat med 8,8 procent sedan 2011, och på området ska EU nu ha kört om USA. Peter Strömbäck på PRV understryker att immaterialrätten är ett viktigt verktyg. 

– Den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att öka kunskapen om immateriella tillgångar, så som unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem. Risken är annars stor att berövas sina mest värdefulla tillgångar, säger han.

Topplistan över global innovation


1. Schweiz

2. Sverige  

3. USA

4. Nederländerna

5. Storbritannien

6. Finland

7. Danmark

8. Singapore

9 Tysklad

10. Israel

Källa: WIPO