Populärteknik

Flygande kamera skruvas isär

UNDER SKALET. Jan och Jacob tar sig an en Aerigon, en flygande radiostyrd kameraplattform. Den visar sig ha teknik långt bortom vad hobbyflygarna kan prestera och många egna lösningar kring kolfiberstommen.

Publicerad

Linköpingsföretaget Intuitive Aerial har skapat något som får filmare att dregla: en miniatyrhelikopter som kan ersätta kranar och helikoptrar på filminspelningar, och som dessutom ger möjligheter att filma på nytt sätt.

I ett nytt avsnitt av Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin itu med maskinen, som är en av orsakerna till att Intuitive Aerial i år utsågs till ett av Sveriges hetaste unga teknik­företag när 33-listan presenterades i april.

Kring stommen hittar Jacob Norrby och Jan Herrlin stora batterier, mycket styrelektronik och ett chassi som kan demonteras i småbitar för transport.

De har tidigare tagit isär en leksakshelikopter med flera rotorer. Likheterna mellan den och den här maskinen är inte mer än skenbara.

Aerigon håller kameran stilla och vibrationsfri i en ”gimbal” mellan de insektsliknande benen. Den bärs i sin tur av helikoptermodulen med tolv rotorer. Den har en maximal startvikt på 25 kilo.

Stabiliseringen är kronan på verket: ett egenutvecklat och unikt system som bygger på gyron, accelerometrar och magnetometrar. Mycket är hemligt, till exempel exakt vilka motorer som driver de roterande bladen. Men de har en effekt på 10 kilowatt och kräver stora batterier för att hålla sig i luften. Flygtiden är ungefär tio minuter.

Plattformen används redan i flera länder för stora filmproduktioner. En pilot kör själva plattformen medan en filmare fjärrstyr kameran. Om plattformen tappar radiokontakten kan den återvända till en förutbestämd landningsplats på egen hand.

På slutet av eftermiddagen måste Jan och Jacob sluta leka. Maskinen ska packas ihop för en resa till hemlig ort för att göra sitt jobb: att ge filmare glasklart fågelperspektiv.

33-listan

I Ny Tekniks webb-tv-serie ­Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.

Under Skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.

Samtliga kan ses på nyteknik/underskalet.

 

Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista är inne på sjunde året. På listan finns Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag. Hitta årets – och tidigare års – lista på nyteknik.se/ 33-listan.