Populärteknik

Facebook tar upp kampen mot Clubhouse och poddjättarna

Facebook lanserar flera nya ljudfunktioner. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Facebook lanserar flera nya ljudfunktioner. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ljud är i nytt fokus för Facebook, som inom kort rullar ut verktyg för att skapa ljudproduktioner, lyssna på podcasts och arrangera direktsändningar.

Publicerad

Direktsändningar av ljud från presentationer och diskussioner är något som direkt konkurrerar med den populära ios-appen Clubhouse. Hos Facebook går den nya funktionen under namnet ”Live Audio Rooms”, och blir enligt Facebook tillgänglig för alla användare i sommar.

”Vi tror att ljud är ett perfekt sätt för användare att engagera sig i ämnen de bryr sig om. Vi testar först Live Audio Rooms i grupper och gör tjänsten tillgänglig för de 1,8 miljarder människor som använder Facebookgrupper varje månad”, skriver Facebook i ett blogginlägg.

Initialt får även ett antal kändisar tillgång till funktionen för att kunna erbjuda samtal med andra kändisar – och sina fans. I sommar kommer den funktionen även till Facebooks meddelandetjänst Messenger.

Utlovar kraftfullt stöd för redigering av ljud

Facebook utlovar också ett kraftigt ljudredigeringssystem som ger användare möjlighet att spela in ljud i stökig miljö och sedan redigera ljudet innan det publiceras.

Ett sätt att publicera ljuden är i form av korta klipp. Facebook kallar dem för Soundbites och funktionen är något som nätverksjätten just nu experimenterar med, tillsammans med en begränsad mängd kändisar.

Nytt stöd för poddar

Sist men inte minst kommer Facebook även att förses med stöd för både inspelning och uppspelning av podcasts. I dagsläget behöver användare lämna Facebookappen för att ta del av poddinspelningar, något som Facebook motverkar genom en ny funktion.

– Satsningarna på ljud är efterlängtade av våra användare, men jag har inte ännu någon specifik information för Sverige om och när funktionerna blir tillgängliga även här, säger Lukasz Lindell, kommunikationschef för Facebook Sverige, till Ny Teknik.