Digitalisering

Facebook stänger konton för Trump-propaganda

Facebook meddelar att man stängt ner ett nätverk av falska konton som hanterats från Vietnam och USA och som spridit propaganda till stöd för den amerikanske presidenten Donald Trump.

Publicerad

Det rör sig om över 600 konton på Facebook och Instagram där inlägg lagts ut om hett omdiskuterade ämnen såsom riksrättsprocessen mot Trump, det kommande amerikanska valet, handelspolitik, familjepolitik och religion, enligt Facebooks chef för cybersäkerhet Nathaniel Gleicher.

– Personerna bakom denna aktivitet har använt sig av fejkade konton, varav många automatiskt stängts ner av våra system, för att hantera sidor och grupper och göra inlägg i en väldigt snabb takt, samt rikta trafik till sajter utanför plattformarna, säger Gleicher.

Aktiviteten har kunnat spåras till den internationella medieorganisationen Epoch Times, som har kopplingar till rörelsen Falungong, och den amerikanska medieorganisationen BL, enligt Facebook.

Samtidigt har Twitter stängt ner omkring 88 000 konton med kopplingar till Smaat, ett marknadsföringsbolag som har nära band till statliga institutioner i Saudiarabien. Enligt medieföretaget har kontona använts för att sprida felaktig information och sprida budskap som skönmålar Saudiarabien.