Digitalisering

Facebook köper teknik som nästan kan läsa dina tankar

Foto: CTRL-labs
Foto: CTRL-labs

Det sociala nätverket förvärvar startupföretaget CTRL-labs som tagit fram en lösning för att styra datorer med hjärnan. Affären uppges ligga i mångmiljardklassen.

Publicerad

CTRL-labs har under fyra år jobbat på att utveckla ett armband som ska använda hjärnans signaler för att styra datorer.

När du vill röra på handen för att exempelvis flytta på eller klicka på musen på datorn skickas neuroner från ryggraden ut till handen. Tanken är att armbandet ska fånga upp signalerna på vägen och översätta dem till instruktioner till en dator.

”Det är så här våra interaktioner i vr och ar en dag kan se ut. Det förändrar sättet vi kopplar upp oss på”, skriver Andrew Bosworth, ansvarig för Facebooks satsningar inom virtuell och förstärkt verklighet, i en kommentar.

Nyförvärvet kommer att placeras under Facebook Reality Labs, som är utvecklingsavdelningen som bland annat jobbar på vr-headseten i Oculus-serien. Kanske kan tekniken som utvecklats under CTRL-labs på sikt användas som ett nytt sätt att interagera med bolagets vr-headset.

Prislappen för CTRL-labs ska ligga på mellan fem och tio miljarder kronor, uppger källor med insyn i affären för Bloomberg. Bolagets grundare Thomas Reardon jobbade under 90-talet på Microsoft där han bland annat skapade webbläsaren Internet Explorer. Därefter lämnade han under en längre tid it-branschen för att doktorera i neurovetenskap.