Digitalisering

Facebook-inlägg kostade jobbet

"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees", skrev den anställde på Facebook efter att ha kritiserat sin arbetsplats. Foto: Jörgen Appelgren

En efter en kallades de in till chefen. Där fick de höra att de skulle lämna passerkortet och gå.<br> - En varning hade räckt. Vid enstaka tillfällen har man rätt att bete sig dumt, säger Kent Källström efter Facebook-fallet i Piteå.

Publicerad

<p>Den 3 augusti skrev en före detta anställd på Goexcellent i vrede ett inlägg på Facebook. "Undvik företaget", skrev han. Vännerna satte igång att kommentera. Resultatet: En vägg full med hårda skämtsamma sympatier och, menar arbetsgivaren, hot. </p> <p>Facebook-väggen blev senare känd för chefen, som med en utskrift på bordet sa upp tre av killarna. Tidigare har en person på Volvo fått sluta efter att ha skrivit olämpligheter i sin statusrad, men han var inhyrd, inte anställd. Här handlar det om tre personer som jobbat på Goexcellent i flera år.</p> <p>- Det är mina kollegor. Det är ingen rolig situation, säger Malin Nordlund som är ordförande i den lokala fackklubben.</p> <p>Två är medlemmar i Unionen.</p> <p>- Den tredje har ansökt om medlemskap, men det är ju lite sent påkommet, säger Malin Nordlund.</p> <p>Beslutet är överklagat och Unionen försöker nu förhandla med företaget. Kommer de inte överens får förbundets jurister avgöra om det är värt att gå vidare till Arbetsdomstolen.</p> <p>- Vi har haft anställda som kommenterat arbetsplatsen på bloggar och Facebook, men inte mot en person. De här kommenterarna var av en annan natur. Det är inte bara att man inte tycker om sitt jobb, säger Malin Nordlund.</p> <p>Företaget skrev en policy om sociala medier dagen efter uppsägningarna. Så dags, reagerar Kent Källström, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet.</p> <p>- Det är bra om man gör det innan man vidtar åtgärder. Vill ett företag ha en extra hård policy måste det klargöras så att de anställda inte är okunniga om det, säger han.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här