Samhälle

Facebook åker på miljard i restskatt i Frankrike

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Shutterstock
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Shutterstock

En extra skatteinbetalning på 106 miljoner euro, motsvarande nästan 1,1 miljarder svenska kronor, väntar Facebook i Frankrike.

Publicerad

Den amerikanska nätjätten meddelar att företaget har kommit överens med den franska staten om att betala restskatt för en tioårsperiod, från 2009 och framåt.

Dessutom ska Facebook i år betala 50 procent mer i skatt än förra året.

"Vi tar vår skatteplikt på allvar, betalar de skatter som vi är skyldiga på alla marknader där vi verkar och har ett nära samarbete med skattemyndigheter över hela världen för att säkerställa att alla relevanta skattelager följs och att eventuella tvister klaras upp", skriver en talesperson för Facebook i Frankrike i ett uttalande.

Flera europeiska länder anser att amerikanska nätjättar som Google, Apple, Amazon och Facebook utnyttjar förmånliga skatteregler i lågskatteländer för att undvika att betala skatt på sina inkomster i länderna där de verkar. Frankrike har varit särskilt drivande i frågan om att länderna bör kompenseras och få en rättvis andel av skatteinbetalningarna, vilket har lett till en långvarig konflikt med USA.

Frankrike har tillsammans med flera andra länder, bland annat Storbritannien, Spanien och Italien, infört en så kallad digitalskatt för nätjättarna – USA anser att en sådan skatt diskriminerar de amerikanska företagen.