Digitalisering

Ericssonhelikopter har landat i Japan

I dag landar en helikopter med Ericsson-personal och utrustning, som behövs för att reparerar de utslagna mobilnäten i norra Japan.

Publicerad

En stor del av den mobila infrastrukturen i Tohoku-regionen i norra Japan förstördes i samband med katastrofen för snart tre veckor sedan.

Exakt hur stor del av mobilnäten som slagits ut är fortfarande inte känt.

Ericsson har flugit en helikopter till Japan för att hjälpa operatörerna med att bygga upp infrastrukturen för de mobila näten. Helikoptern är av typen Bell 205, och väntas vara på plats idag torsdag.

I helikoptern finns Ericssonanställda och nödvändig reparationsutrustning. Det handlar om reparationer av basstationer, uppbyggnad av torn och fundament, samt att se till att basstationerna får tillgång till elektricitet.

Helikoptern kommer också att kunna användas för tranporter av mat, vatten och kläder.

Ericsson kommer dessutom att erbjuda sin kund, operatören Softbank, 150 satellittelefoner för att underlätta uppbyggnadsarbetet.

Hur många abonnenter som saknar mobiltäckning är också okänt. En så stor del av befolkning i de drabbade områden har omlokaliserats och kan befinna sig i områden utan täckning.

Från Japan hörs också rapporter om den stora bristen på mobiltelefoner, eftersom många försvunnit eller förstörts i samband med katastrofen.  De japanska operatörerna lånar nu ut mobiler för att människor ska kunna ringa.