Övriga nyheter

Ericsson svänger - köper wifi-bolag

Ulf Ewaldson Foto: Helen Ahlbom
Ulf Ewaldson Foto: Helen Ahlbom

Operatörerna kräver wifi-lösningar i mobilnäten. Det har Ericsson saknat. Därför köper nu den svenska telekomjätten kanadensiska Belair Networks.

Publicerad

Mobiloperatörerna skriker efter avlastning i mobilnäten. I synnerhet i USA, där användningen av smarta mobiler är som störst och frekvensutrymmet relativt litet.

Ericssons lösning av problemet har varit smarta nät, ibland kallade het net, eller heterogena nät. Med de näten går det att bygga in mindre celler inne i de större makrocellerna. Det har inte varit möjligt i dagens mobilnät, där alla celler måste vara ungefär lika stora.

Tidigare talade Ericsson alltid om att bygga in pikoceller i det heta nätet, och inte wifi-lösningar, som flera operatörer efterfrågat.

Men nu har bolaget svängt, och köper kanadensiska Belair Networks. Experter på wifi-lösningar som klarar operatörskundernas höga krav.

Ulf Ewaldsson, Ericssons nya FoU-chef håller inte med om den historiebeskrivningen.

-Vi hade egna wifi-ösningar i början av 90-talet. Sedan var vi kanske ljummet inställda till wifi ett tag. Men sedan 2010, på CTIA-mässan i USA, har vi talat om att integrera wifi, säger han.

Enligt Ulf Ewaldsson övervägde bolaget att utveckla en egen wifi-produkt.

-Men så bestämde vi oss för att i stället köpa Belair, som har en väldigt avancerad teknisk produkt.

Tiden var helt enkelt mogen.

-Många terminaler har numera wifi, och många har wifi i hemmen, och många operatörer, i synnerhet i USA vill ha wifi för att kunna öka användarupplevelsen för sina kunder, säger Ewaldsson.

Han vill inte dock inte försöka förutspår när Belairs produkt kommer att vara helt integrerad med Ericssons egna.

Han avslöjar inte heller priset för det privatägda bolaget, med 120 anställda. Merparten av de anställda jobbar med utveckling och är lokaliserade i Ontario, Kanada.

-Det är inte en så stor affär. Det viktiga är att vi kan komplettera vårt het net med wifi, säger Ulf Ewaldsson.

Efterfrågan på wifi-lösningar är idag störst i Nordamerika. Men enligt Ulf Ewaldsson finns också intresse i Europa och Sydostasien.

-Jag vill inte kommentera läget i Sverige, mer än säga att intresse finns.

Ericsson räknar med att affären kommer att vara klar under första halvåret 2012.