Digitalisering

Ericsson ser ökad risk i Kina efter PTS-beslut

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telekombolaget Ericsson bedömer att risken för bolaget att tappa marknadsandelar i Kina har ökat på senare tid, enligt en uppdaterad riskbedömning.

Publicerad

(Uppdaterad)

Ericsson-aktien sjunker med drygt en procent efter en uppdaterad riskanalys från företaget, där Ericsson varnar för att risken ökat för att man tappar marknadsandelar i Kina.

Orsaken till det befarade bakslaget är Post- och telestyrelsens (PTS) beslut om att produkter från kinesiska leverantörer, som Huawei, ska portas från den svenska 5G-utbyggnaden, enligt Ericsson.

Den nya riskbedömningen görs i samband med att Ericsson tar upp ett nytt obligationslån på 500 miljoner euro.

"Det är en kombination av olika faktorer, såsom den senaste medierapporteringen i kinesisk nyhetsmedia, som har lett till den här bedömningen och att vi uppdaterar riskfaktorerna", skriver Mikaela Idermark, kommunikationschef på Ericsson i ett mejl till TT.

När Ericsson söker finansiering på den amerikanska marknaden gäller det att ha alla hängslen och livremmar på – annars riskerar bolaget stämningar från investerare.

– Det blir därför viktigt att ta upp allting som kan komma att hända, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Låg andel

Men ändå, rent faktiskt lär Ericsson förlora kontrakt och intäkter i Kina, tror han, även om det inte kommer som någon överraskning.

– Jag tror att de (Ericsson) kommer att få en låg andel jämfört med vad de haft tidigare, säger Djurberg som räknar med att Kina kommer att markera mot den svenska telekomjätten.

– Vi får se hur de hanterar Nokia, fortsätter han.

Ericsson meddelade redan i samband med bolagets bokslut att man såg en risk för att Kina skulle vidta åtgärder med påverkan på den svensk-kinesiska handelsrelationen. Men nu bedömer ledningen att riskerna har ökat.

"Risken har ökat"

"Även om Ericsson är inbjuden till olika pågående anbudsförfaranden i Kina finns osäkerhet kring det slutliga utfallet och det är bolagets nuvarande bedömning att risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i dessa anbudsförfaranden jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel", skriver bolaget.

Resultatmässigt är det inte någon jättekatastrof för Ericsson att tappa marknadsandelar i Kina, enligt Djurberg. Kina står för runt fem procent av Ericssons totala resultat.

Ericssons marknadsandel på den kinesiska 5G-marknaden uppgår samtidigt till över 10 procent, enligt Mikaela Idermark.

"Den kinesiska marknaden är viktig för oss och vi har i nuläget mer än 10 procent marknadsandel för 5G i Kina. Kina är Ericssons näst största marknad efter USA", skriver hon.

Kritiska till PTS-beslut

Hon upprepar samtidigt tidigare budskap i frågan som förmedlats av vd Börje Ekholm.

"Som internationellt exportföretag är Ericsson för frihandel, vi förespråkar inte restriktioner för våra konkurrenter och är därför kritiska till PTS beslut", skriver Idermark.

"Ericsson ser konkurrens som en viktig drivkraft för innovation. Vår bransch bygger dessutom på en öppen standard och här är våra konkurrenter en viktig del av ekosystemet", tillägger hon.